7. јун – Светски дан безбедности хране

 

  1. јун Светски дан безбедности хране има за циљ да скрене пажњу и потенцира акцију за спречавање, откривање и управљање ризицима који се преносе храном и побољшање здравља људи. Генерална скупштина Уједињених нација установила је Светски дан безбедности хране 2018.године како би подигла свест о овом важном питању. Светска Здравствена Организација (СЗО)  и Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) заједнички обележавају Светски дан безбедности хране, у сарадњи са државама чланицама и другим заинтересованим странама. Овогодишња тема Светског дана безбедности хране је  „Безбеднија храна, боље здравље“ и наглашава улогу коју безбедна, хранљива храна игра у обезбеђивању здравља и благостања људи и позива на сет специфичних акција у циљу обезбеђивања што безбедније хране. У тој акцији сви ми имамо улогу, било да узгајамо, прерађујемо, транспортујемо, складиштимо, продајемо, купујемо, припремамо или служимо храну, безбедност хране је одговорност свих нас. Заједничком акцијом, сви можемо помоћи у постизању сигурније хране за боље здравље.

Безбедна храна је један од најважнијих гаранта доброг здравља. Небезбедна храна је узрок многих болести и доприноси другим лошим здравственим стањима, као што су поремећени раст и развој, недостаци микронутријената, незаразне или заразне болести и менталне болести. Глобално, један од десет људи годишње је погођен болестима које се преносе храном. Кампања наглашава потребу за трансформацијом система исхране како би се обезбедило боље здравље на одржив начин те како би се спречила већина болести које се преносе храном. Креатори политике, и инвеститори у прехрамбеним системима су позвани да преоријентишу своје активности на повећање одрживе производње и потрошње безбедне хране и на тај начин очувају здравље становништва.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs