USLUGE ZAVODA PREPORUKE ZA DOBIJANJE KVALITETNOG KLINIČKOG UZORKA UPITNIK ZADOVOLJSTVA CENTAR ZA HIGIJENU I 
HUMANU EKOLOGIJU CENTAR ZA KONTROLU I
PREVENCIJU BOLESTI CENTAR ZA PROMOCIJU ZDRAVLJA, ANALIZU, PLANIRANJE I ORGANIZACIJU ZDRAVSTVENE SLUŽBE, INFORMATIKU I BIOSTATISTIKU U ZDRAVSTVU CENTAR ZA
MIKROBIOLOGIJU sluzba za pravne ekonomsko-finansijske i tehnicke poslove SAVETOVALIŠTE ZA DPST SAVETOVALIŠTE ZA ISHRANU MONITORING PUBLIKACIJE JAVNE NABAVKE PRIPRAVNICKI ISPITI KALENDAR ZDRAVLJA KALENDAR VAKCINACIJE NORMATIVNI AKTI DONACIJE FINANSIJE FOTO GALERIJA
04.04.2018.
Aktuelna epidemiološka sitacija malih boginja (morbila) na Mačvanskom okrugu

U periodu 18.12.2017. – 02.04.2018. godine ukupno su obolele 43 osobe. Sa područja opštine Vladimirci (Mehovine, Provo, Beljin, Jazovnik) su 7 osoba. Na teritoriji opštine Šabac evidentirano je 33 obolelih osoba (Šabac, Lipolist, Majur, Krivaja, Grušić, Bogosavac, P. Pričinović, Jelenča, Mala Vranjska). Na teritoriji opštine Bogatić registrovana su dva slučaja obolenja (M. Metković i Badovinci). Na području opštine Koceljeva (Šabačka Kamenica)  evidentirana je jedna obolela osoba.

 

Među obolelim dominiraju odrasli (28), a dečijem uzrastu pripada (15) obolelih. Po uzrastu najviše je obolelih osoba (12) u dobnoj grupi od 30 do 40 godina. U dobnoj grupi od 40 do 50 godina je 8 obolelih osoba. Dece do 1 godine obolelo je 10. Obolelo je jedno novorođenče od mesec dana pošto je i njegova majka obolela od morbila. Većina obolelih (41) su nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Samo su dve osobe nepotpuno vakcinisane.

 

Kod većine obolelih Morbili su potvrđeni u Institutu za virusologiju i seroligiju “Torlak”.

 

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti

 

*Apel roditeljima koji nisu svoju decu vakcinisali prema kalendaru vakcinacije da se obrate svom izabranom pedijatru i to sad obave.

*Imunizacija je jedana od najefikasnijih mera zaštite od zaraznih bolesti.

 

Morbili na teritoriji Mačvanskog okruga

u periodu od 12.12.2017. do 27.03.2018. godine