USLUGE ZAVODA PREPORUKE ZA DOBIJANJE KVALITETNOG KLINIČKOG UZORKA UPITNIK ZADOVOLJSTVA CENTAR ZA HIGIJENU I 
HUMANU EKOLOGIJU CENTAR ZA KONTROLU I
PREVENCIJU BOLESTI CENTAR ZA PROMOCIJU ZDRAVLJA, ANALIZU, PLANIRANJE I ORGANIZACIJU ZDRAVSTVENE SLUŽBE, INFORMATIKU I BIOSTATISTIKU U ZDRAVSTVU CENTAR ZA
MIKROBIOLOGIJU sluzba za pravne ekonomsko-finansijske i tehnicke poslove SAVETOVALIŠTE ZA DPST SAVETOVALIŠTE ZA ISHRANU MONITORING PUBLIKACIJE JAVNE NABAVKE PRIPRAVNICKI ISPITI KALENDAR ZDRAVLJA KALENDAR VAKCINACIJE NORMATIVNI AKTI DONACIJE FINANSIJE FOTO GALERIJA
11.11.2017.
Aktuelna epidemiološka situacija malih boginja (morbila) u Republici Srbiji

   Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 9.11.2017. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica registrovana su ukupno 93 slučaja malih boginja, od kojih su 23 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak.
Najmlađa obolela osoba je uzrasta tri meseca, a najstarija 48 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 20 godina.
Većina obolelih osoba (91%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 48% je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod sedam obolelih osoba.
Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23.10.2017. godine i do 9.11.2017. godine na navedenoj teritoriji registrovana je 81 obolela osoba.
Od početka novembra 2017. godine epidemije malih boginja prijavljene su i na teritoriji grada Beograda (pet obolelih), opštine Bujanovac (dva obolela). U porodičnoj epidemiji u Kraljevu su prijavljene dve osobe, a ukupan broj obolelih zaključno sa 9.11. je pet osoba.

 

   Od 9.10.2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Republici Srbiji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica).
   U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji Republike Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

 

   Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.
Sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” će predlagati mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, stručnim stavovima, preporukama SZO, iz kojih je proistekao i usvojeni plan odstranjivanja morbila u Srbiji.