USLUGE ZAVODA PREPORUKE ZA DOBIJANJE KVALITETNOG KLINIČKOG UZORKA UPITNIK ZADOVOLJSTVA CENTAR ZA HIGIJENU I 
HUMANU EKOLOGIJU CENTAR ZA KONTROLU I
PREVENCIJU BOLESTI CENTAR ZA PROMOCIJU ZDRAVLJA, ANALIZU, PLANIRANJE I ORGANIZACIJU ZDRAVSTVENE SLUŽBE, INFORMATIKU I BIOSTATISTIKU U ZDRAVSTVU CENTAR ZA
MIKROBIOLOGIJU sluzba za pravne ekonomsko-finansijske i tehnicke poslove SAVETOVALIŠTE ZA DPST SAVETOVALIŠTE ZA ISHRANU MONITORING PUBLIKACIJE JAVNE NABAVKE PRIPRAVNICKI ISPITI KALENDAR ZDRAVLJA KALENDAR VAKCINACIJE NORMATIVNI AKTI DONACIJE FINANSIJE FOTO GALERIJA
02.06.2018.
Odjavljena epidemija malih boginja na području Mačvanskog okruga

U periodu od 12. decembra 2017. do 8. maja 2018. godine ukupno je obolelo 45 osoba, a 31. maja 2018. godine stekli su se uslovi za odjavu poslednje epidemije morbila.

Registrovane su tri epidemije morbila: u Lipolistu (5 obolelih), Mehovinama (3 obolelih) i na teritoriji opština Šabac, Vladimirci, Bogatić i Koceljeva (37 obolelih).

          Sa područja opštine Vladimirci (Mehovine, Provo, Beljin, Jazovnik) je 9 osoba. Na teritoriji opštine Šabac evidentirano je 32 obolelih osoba (Šabac, Lipolist, Majur, Krivaja, Grušić, Bogosavac, P. Pričinović, Jelenča, Mala Vranjska).  Na teritoriji opštine Bogatić registrovana su dva slučaja oboljenja (M. Metković i Badovinci). Na području opštine Koceljeva (Šabačka Kamenica i Bresnica)  evidentirane su dve obolele osobe.

        Među obolelim dominiraju odrasli (30), a dečijem uzrastu pripada 15 obolelih. Po uzrastu najviše je obolelih osoba (12) u dobnoj grupi od 30 do 40 godina. U dobnoj grupi od 40 do 50 godina je 8 obolelih osoba.  Dece do 1 godine obolelo je 10. Obolelo je jedno novorođenče od mesec dana pošto je i njegova majka obolela od morbila.Većina obolelih (42) su nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Dve osobe nepotpuno vakcinisane, a samo jedna osoba primila je dve doze vakcine (od poslednje doze vakcine prošlo je 21 godina).

          Kod većine obolelih Morbili su potvrđeni u Institutu za virusologiju i seroligiju Torlak”.

 

                                                            Centar za prevenciju i kontrolu bolesti

 

*Apel roditeljima koji nisu svoju decu vakcinisali prema kalendaru vakcinacije da se obrate svom izabranom pedijatru i to sad obave.

 

*Imunizacija je jedana od najefikasnijih mera zaštite od zaraznih bolesti.

 

Morbili na teritoriji Mačvanskog okruga

u periodu od 12.12.2017. do 8.5.2018. godine