USLUGE ZAVODA PREPORUKE ZA DOBIJANJE KVALITETNOG KLINIČKOG UZORKA UPITNIK ZADOVOLJSTVA CENTAR ZA HIGIJENU I 
HUMANU EKOLOGIJU CENTAR ZA KONTROLU I
PREVENCIJU BOLESTI CENTAR ZA PROMOCIJU ZDRAVLJA, ANALIZU, PLANIRANJE I ORGANIZACIJU ZDRAVSTVENE SLUŽBE, INFORMATIKU I BIOSTATISTIKU U ZDRAVSTVU CENTAR ZA
MIKROBIOLOGIJU sluzba za pravne ekonomsko-finansijske i tehnicke poslove SAVETOVALIŠTE ZA DPST SAVETOVALIŠTE ZA ISHRANU MONITORING PUBLIKACIJE JAVNE NABAVKE PRIPRAVNICKI ISPITI KALENDAR ZDRAVLJA KALENDAR VAKCINACIJE NORMATIVNI AKTI DONACIJE FINANSIJE FOTO GALERIJA
03.05.2019.
Peta globalna nedelja Ujedinjenih nacija posvećena bezbednosti na putevima

Svake godine u svetu preko 1,35 miliona ljudi izgubi život, a više desetina miliona bude lakše ili teže povređeno u saobraćajnim nezgodama. Povrede u saobraćaju zauzimaju osmo mesto među svim uzrocima prevremenog umiranja, dok su kod dece uzrasta 5-14 godina i mladih odraslih osoba uzrasta 15-29 godina one vodeći uzrok smrti i invaliditeta.

 

Shodno tome, među mnogobrojnim aktivnostima namenjenim poboljšanju bezbednosti i smanjenju broja nastradalih u saobraćaju, Generalna Skupština Ujedinjenih nacija donela je odluku o održavanju Globalnih nedelja bezbednosti na putevima u cilju skretanja pažnje stručne i opšte javnosti na različite faktore i aktivnosti koji mogu doprineti smanjenju broja i posledica saobraćajnih nezgoda.

 

Globalne nedelje obeležavaju se svake druge godine sa fokusom na različite teme iz oblasti bezbednosti u saobraćaju. Ove godine će, u skladu sa najnovijom Rezolucijom Generalne skupštine Ujediljenih nacija (A / RES / 70/260 -“Poboljšanje globalne bezbednosti na putevima”), u periodu od 6. do 12. maja 2019. godine, u svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija biti obeležena Peta globalna UN nedelja bezbednosti na putevima pod temom „Liderstvo za bezbednost na putevima“ i sloganom „SPASIMO ŽIVOTE #PROGOVORIMO“ („SAVE LIVES # SPEAK UP“).

 

Ova tema ističe potrebu za jačim i posvećenijim vođstvom kako bi se unapredila bezbednost na putevima u državama i zajednicama širom sveta, što je ključno za postizanje ciljeva bezbednosti na putevima, uključujući i Specifične ciljeve održivog razvoja koji se odnose na smanjenje broja smrtnih ishoda i povreda u saobraćaju za 50% do 2020. godine (cilj 3.6) i omogućavanje bezbednih, pristupačnih i održivih transportnih sistema svima do 2030. godine (cilj 11.2).

 

Cilj ove nedelje jeste:

  • da se pruži prilika svakom pojedincu da iskaže potrebu za snažnim vođstvom i potrebu za konkretnim intervencijama i akcijama zasnovanim na dokazima koje će doprineti većoj bezbednosti na putevima,
  • da se inspirišu svi oni donosioci odluka u vladama, međunarodnim agencijama, nevladinim organizacijama, fondacijama, obrazovnim ustanovama i drugim relevantnim institucijama koji imaju ključnu ulogu za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, da preduzmu konkretne akcije prikazivanjem primera snažnog vođstva za bezbednost na putevima.

 

U našoj zemlji, kao i u većini drugih zemalja u svetu, povrede u saobraćaju i dalje predstavljaju veliki javnozdravstveni problem. Samo u toku 2017. godine, u saobraćajnim nezgodama 579 lica je izgubilo život, dok je 21.277 povređeno, od čega svako šesto lice teže. Među decom uzrasta do 14 godina, 17 ih je poginulo, a 1.501 povređeno na srpskim putevima u 2017. godini. Svaki treći smrtni ishod dece predškolskog (1-6 godina) i svaki drugi smrtni ishod dece školskog uzrasta (7-19 godina) nastaje usled posledica saobraćajnog traumatizma.

 

Detaljne informacije o Petoj UN globalnoj nedelji bezbednosti na putevima dostupne su na zvaničnom sajtu: https://www.unroadsafetyweek.org/en/home