4. март – Светски дан гојазности

„Промена гледишта: Хајде да причамо о гојазности“

Светски дан гојазности је глобални догађај који се обележава  4. марта сваке године како би окупио људе широм света ради подизања свести и повећања знања како о гојазности тако и о многим другим болестима на које гојазност утиче. Проблем гојазности је порастао до размера епидемије, са преко 4 милиона људи који сваке године у свету умиру од последица прекомерне тежине.

Процена је да 1.9 милијарди људи широм света живи са гојазношћу. Очекује се да ће до 2035. године свака четврта особа у свету бити гојазна. Осим што узрокује различите физичке и психолошке проблеме, прекомерна телесна тежина драстично повећава ризик од незаразних болести, укључујући кардиоваскуларне болести, дијабетес, карциноме.

Одржавање оптималне телесне тежине представља најбољу здравствену превентиву, где поред правилне исхране, значајну улогу играју и адекватна физичка активност, квалитетан сан, као и редуковани стрес. Физичка активност има важну улогу у очувању општег здравља и може се користити у контексту свеобухватних интервенција управљања тежином и стратегија превенције. Стигма гојазних особа појачава претпоставке да је гојазност само индивидуална одговорност. Гојазност је често узрокована факторима које су ван човекове контроле. Гојазност је резултат сложених биолошких, генетских и еколошких фактора.

Дечија гојазност је најраспрострањенији поремећај заснован на храни међу децом и адолесцентима широм света и СЗО сматра једним од најозбиљнијих глобалних здравствених изазова 21. века. Гојазност код деце се у свету скоро удвостручи на  сваких 10 година. У дечијем узрасту гојазност може да  утиче на физичко здравље деце, социјално и емоционално благостање и самопоштовање. Такође је повезана са лошим академски резултатима и нижим квалитетом живота. Гојазност се често преноси до одраслог доба  па је превенција и лечење од виталног значаја за заустављање глобалног пораста гојазности.

Тема овогодишњег обележавања Светског дана гојазности носи назив  „Промена гледишта: Хајде да причамо о гојазности“. Гојазност је у глобалном порасту и напори да се то реши су изазовни због погрешних схватања о гојазности и улози коју она игра у здрављу особе. Посебно се ставља акценат на значај  разговора и размену информација  како бисмо заједно могли исправити заблуде у вези са гојазношћу и предузети ефикасне, колективне акције.

Извор: World obesity day; www.worldobesityday.org

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs