8. новембар – Европски дан здраве хране и кувања са децом

 

Европски дан здраве хране и кувања  са децом има за циљ да подигне свест о утицају који има учење деце о основним принципима правилне  исхране. Навике о правилном начину исхране почињу да се формирају у најранијем детињству. Уколико деца науче да уживају у кувању, једу здраво и вежбају редовно од раног детињства, много је већа вероватноћа да ће наставити са таквом праксом и у каснијем периоду живота. Овакво понашање би могло допринети смањењу гојазности у Европи, а код одраслих  особа би била јаснија потребе за уравнотеженом исхраном и физичком активношћу. Гојазност деце у Европи расте алармантном брзином и убрзава се рапидно.

Стручњаци упозоравају да је прекомерна тежина и гојазност у дечјем узрасту водећи узрок превремене онеспособљености и смрти, као и фактор ризика за развој срчаних болести, дијабетеса и карцинома у одраслом добу, али и све присутнијих у дечјем узрасту. Такође наглашавају да преко 60% деце која имају прекомерну тежину у детињству и у каснијим годинама има проблема са гојазношћу.

Прекомерна тежина у дечијем узрасту доводи до деформитета костију и скелета, лошег држања и неправилног развоја тела, лоше координације и контроле покрета, неспретности и чешћих повреда. Важно је указати да гојазна деца често имају и менталних проблема и да су склонија депресији, јер су изложени притисцима и подсмеху. Гојазност се може превенирати. Важно је од најранијег узраста учити децу шта је правилна исхрана и помоћи им да овладају основним вештинама здраве припреме оброка. То може бити изузетно забавно и деци и родитељима. Навике у исхрани које се усвоје у раном узрасту носе се кроз цели живот и уколико су погрешне мора се уложити додатни труд и напор да би се промениле  у корист доброг здравља.

Извор:

European Day of Healthy Food and Cooking, November 8th; www.European_Day_of_Healthy_Food_and_Cooking__November_8_sup_th__sup_%20(8).pdf

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs