10. maj 2014. godine – Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja dana 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Taj dan je poznat pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, a odnosi se na umerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mesto i vreme izvođenja. Ciljna grupa je celokupna populacija uvažavajući sve različitosti u smislu uzrasta, pola, verske, rasne, socijalne, ekonomske i etičke pripadnosti.

Fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta.

U svetu je približno 31% osoba starijih od 15. godina nedovoljno fizički aktivno.

Prema podacima iz istraživanja zdravlja stanovništva Srbije u 2006. godini više od  dve trećine odraslog stanovništva u Srbiji je fizički neaktivno (67,7%). Procenat odraslih stanovnika koji je vežbao više od tri puta nedeljno iznosio je 25,5%, što je značajno povećanje u odnosu na 2000. godinu kada je taj procenat bio 13,7%. U 2006. godini 31,1% zaposlenih u Srbiji se bavilo sedenternim tipom posla, za razliku od 2000. godine kada je taj procenat iznosio 25,2%.

Prema rezultatima analitičke studije zdravlja stanovnika Srbije Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, kod učenika osnovnih škola prisutan je trend smanjenja broja dece sa deformacijom stopala sa 16,8%  u 1997. na 13,9% u 2007. godini, ali i da je zabeležen porast broja dece sa deformitetima kičmenog stuba sa 8,8% u 1997. na 10,2% u 2007. godini. Isti trend se pojavuje i kod učenika srednjih škola gde je prisutno smanjenje broja dece sa deformacijom stopala sa 10,0% u 1997. na 8,4% u 2007. godini, a porast broja dece sa deformitetima kičmenog stuba sa 12,4% u 1997. na 17,5% u 2007. godini.

Svake godine, 10. maja, obeležava se Međunarodni dan fizičke aktivnosti kojim se podstiče i promoviše fizička aktivnost. Obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti omogućava podizanje svesti javnosti o prednostima fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti.

“Kretanjem do zdravlja” se odnosi na sprovođenje umerenih fizičkih aktivnosti bilo koje vrste koje može da obavlja pojedinac da bi unapredio svoje zdravlje.

Pored toga, odnosi se i na to kako pojedinci, zajednice i nacije mogu da promovišu svoje zdravlje i blagostanje kroz zdrave stilove života.

 

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

 

  • Podizanje svesti stanovništva o prednostima fizičke aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti;
  • Isticanje koristi fizičke aktivnosti za zdravlje kroz primere dobre prakse
  • Usmeravanje pažnje na stanovništvo i davanje smernica kako da se fizička aktivnost realizuje u slobodno vreme, na radnom mestu, u školi, kući.
  • Promovisanje zdravih stilova života kao što su pravilna ishrana, smanjenje nasilja, prestanak pušenja i smanjenje izloženosti duvanskom dimu, smanjenje stresa i društvene izolacije.

 

Fizička aktivnost

 

Redovno vežbanje, kao što su hodanje, vožnja bicikla, ples ne čini samo da se osećate dobro, već ima značajne prednosti za zdravlje: smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u kontroli telesne mase, a doprinosi i dobrom mentalnom stanju. Učestvovanje u fizičkim aktivnostima povećava mogućnost druženja i stvara osećaj pripadnosti zajednici.

 

Aktivnosti u svakom životnom dobu su značajne, ali je fizička aktivnost posebno važna za zdrav razvoj dece i mladih i može da napravi značajnu razliku u zdravstveno mstanju starijih osoba.  Fizička neaktivnost je jedan od vodećih faktora rizika za zdravlje i procenjuje se da milion smrtnih slučajeva godišnje u evropskom regionu SZO se desi zbog fizičke neaktivnosti.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs