18. новембар – Европски дан рационалне употребе антибиотика

“Заједно спречимо антимикробну резистенцију“

Европски дан рационалне употребе антибиотика обележава се 18. новембра сваке године, а од пре шест година на предлог Светске здравствене организације и цела недеља, са циљем да се скрене пажња стручњака и јавности на опасност која прети јавном здрављу због резистенције бактерија на антимикробне лекове и да се повећа свест о потреби рационалне примене антибиотика. Најновији подаци показују да се широм Европе број болесника заражених резистентним бактеријама повећава и да је резистенција бактерија на антибиотике значајна претња јавном здрављу. Бактерије су резистентне на антибиотике када ти лекови изгубе способност да убију или спрече раст и размножавање бактерија. Неке бактерије су природно резистентне на одређене антибиотике (урођена резистенција). Проблем који више забрињава је појава да неке бактерије које су нормално осетљиве на антибиотике постану резистентне као резултат генетских промена (стечена резистенција). Резистентне бактерије преживљавају у присуству антибиотика и настављају да се размножавају изазивајући дуготрајнију болест или чак и смртни исход. Инфекције изазване резистентним бактеријама могу захтевати дуже лечење, више неге, алтернативне и скупље антибиотике, који могу имати озбиљније нежељене ефектe. Резистенција бактерија на антибиотике је природна појава која настаје због мутација гена бактерија. Претерана и неправилна примена антибиотика убрзава појаву и ширење резистентних бактерија. Када су изложене антибиотицима осетљиве бактерије бивају убијене, а резистентне настављају да расту и размножавају се. Такве резистентне бактерије се могу ширити и изазвати инфекцију других људи који нису узимали антибиотике.

Када се антибиотици користе из погрешних разлога:

– Већина прехлада и грип изазвани су вирусима на које антибиотици НЕ делују. Антибиотици у таквим случајевима неће поправити стање оболелог, неће снизити температуру ни уклонити друге симптоме.

– Када се антибиотици користе на неодговарајући начин: краће него што је прописано, у нижим дозама, неодговарајућим размацима (на пример 2 пута уместо 3 пута на дан) у организму се неће налазити довољно антибиотика да убије све бактерије, неке од њих ће преживети и могу постати резистентне.

Сви имамо значајну улогу у смањењу резистенције на антибиотике,те због тога:

– поштујте савете лекара у вези са узимањем антибиотика

– кад год је могуће , спречите инфекције вакцинацијом

– перите редовно руке

– узимајте антибиотике уз лекарски рецепт,

– никад не користите лекове који нису вама преписани или “остатке” од претходних лечења

 

Извор:World Health Organization; World Antimicrobial Awareness Week

www.who.int/campaigns/world-antimicrobial-awareness-w

ИЗЈЗ Војводине; http://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-2755

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs