Krvi deo – život ceo

Vladeta Jeremić, administrativni službenik iz Zavoda za javno zdravlje Šabac, 26. marta, u Opštoj bolnici Šabac na odeljenju transfuzije stoti put je dobrovoljno dao krv.

Prvi put krv je dao 1976. godine. Od tada je redovno, svake godine, davao krv. Prilikom jubilarnog davanja krvi, Jeremić je pozdravio sve ljude dobre volje i pozvao Šapčane da u dobrovoljnom davanju krvi postanu svetski prvaci, a kolege iz Zavoda za javno zdravlje su, uz čestitke, izjavile da im je čast što u svom kolektivu imaju takvog čoveka.

Prvu uspešnu transfuziju konzervisane krvi u našoj zemlji obavio je dr Nikola Krstić, hirurg srpske vojske, na Solunskom frontu 1915. godine, ali se do organizovane službe davalaca krvi čekalo do kraja 1934. godine. Službu je formirao dr Milivoje Kostić. Odsek za transfuziju krvi i kontrolu davalaca u Srbiji je osnovan 1936. godine. Bio je to prvi transfuziološki centar na Balkanu.

Zavod za transfuziju krvi formiran je 24. oktobra 1944. godine. Krv je prikupljana pod parolom “Krv za junačku krv”, a prvi dobrovoljni davalac koji je dobio značku bio je Jovan Lalicki, molerski radnik iz Šapca.

Sve do 1953. godine davanje krvi bilo je plaćeno, iako je jasno da za krv, kao i za sam život, niko ne može da formira cenu. Međutim, ovaj vid prikupljanja krvi nije dugo trajao. Crveni krst Jugoslavije 1953. godine prihvatio je preporuku Međunarodne organizacije Crvenog krsta da se davanje krvi organizuje na najširoj osnovi ljudske solidarnosti i humanosti. Tako je i danas.

.

Davalac krvi-2

.

Davalac krvi-3

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs