Вакцина против рака постоји: Можете је бесплатно примити у Србији

Уочи свечаности обележавања 102. године наше установе, директор МСц. др Бранко М. Вујковић разговарао је са новинарком Јеленом Марковић

 

Вакцина против ХПВ, који је узрочник више типова рака, уведена је као препоручена у наше протоколе 2018. године, а од прошле године бесплатна је за дечаке и девојчице узраста од 9 до 19 година, каже др Бранко Вујковић.

Једина права превентивна мера против Хуманог Папилома Вируса (ХПВ) који је узрочник рака грлића материце, материце, вагине, вулве, пениса и ануса је имунизација вакцином “ГАРДАСИЛ 9”, наглашава за РТ Блакан директор Завода за јавно здравље Шабац др Бранко Вујковић.

“ХПВ је узрочник тихе пандемије карцинома грлића материце, али и чест узрочник других малигних болести и код мушкараца и код жена. Примањем вакцине ‘ГАРДАСИЛ 9’, која је у овом моменту најбоља заштита на свету против ових опаких болести, спасавамо живот наших најмилијих, и гарантујемо им здравију будућност”, истиче наш саговорник.

Наша земља се, нажалост, налази на неславном петом месту у Европи по броју жена оболелих од рака грлића материце, чији је узрочник у више од 90 одсто случајева ХПВ.

У ово време прошле године, Завод за јавно здравље Шабац почео је два важна посла – вакцинацију против ХПВ-а, и нешто касније ПЦР дијагностику и типизацију 15 сојева овог вируса.

Наиме, у молекуларној лабораторији завода ради се детекција вируса и генотипизација високоризичних сојева који су узрочници рака.

“До сада смо апликовали близу 3.000 доза ХПВ вакцина, комплетно је вакцинисано око 4 одсто циљне популације девојчица и дечака од 9 до 19 година у Мачванском округу, потпуно бесплатно – о трошку РФЗО”, каже др Вујковић, додајући:

Ово је тек почетак, а бројке морају бити много боље да бисмо прекинули заразу, и спречили настанак малигне болести. Светска здарвствена организација је посатвила циљ да се до 2030. године овај канцер глобално победи.”

Вакцина против ХПВ уведена је као препоручена у наше протоколе 2018. године, а од прошле године бесплатна је за дечаке и девојчице узраста од 9 до 19 година.

“Наравно, што се раније вакцинише, имунолошки одговор је бољи и заштита је већа”, указује Вујковић.

Ове године, на свечаности поводом друге године другог века завода, биће додељена посебна Повеља “Чувар здравља” диркторки РФЗО проф. др Сањи Радојевић Шкодрић, каже наш саговорник, и то за увођење ХПВ вакцинације и укупан допринос развоју јавног здравства.

 

Изворни текст

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs