Нова посета руске делегације Заводу

Дана 29.04. 2020. Завод за јавно здравље Шабац је посетила још једна делегација лекара Руске федерације, у склопу активности Кризног штаба Републике Србије и сарадње са руским стручњацима у циљу унапређења противепидемијских мера, и размене искустава у борби против Корона вируса.

У посети су били потпуковник Сергеј Свистунов епидемиолог у Министарству одбране Руске Федерације и Потпуковник Драган Арсенијевић представник Војске Републике Србије.

Потпуковник Свистунов је у разговору са начелницом Центра за превенцију и контролу болести др Драганом Радојичић разменио искуства у примени првенетивних мера у заштити вулнерабилних категорија становништва. Др Радојичић је такође истакла да је тренутна епидемиолошка ситуација на округу под контролом, да је у овом моменту 126 лица позитивно, а 545 лица је у самоизолацији. Анализу узетих узорака ради Ветеринарски институт у Шапцу са капацитетом од 150 узорака на дневном нивоу. Од укупног броја заражених је више оних који су на селу, због већег броја лица који живе у истом домаћинству. Просек старости оболелих је од 40 до 60 година. Вршилац дужности директора наше установе МСц. др Бранко М. Вујковић је истакао да Завод за јавно здравље Шабац координира свим противепидемијским мерама на територији 2 града, и 6 општина, док је др сци. мед. Игор Драгичевић говорио о сарадњи са свим установама и нивоима здравствене заштите на Мачванском округу.

Др Вујковић је искористио прилику да се захвали Руској федерацији на свој помоћи коју нам пружају лекарски тимови из Русије у очувању здравља свих грађана Србије, и да позове пријатеље да буду гости Завода за јавно здравље Шабац следеће године на обележавању 100 година од оснивања наше установе.

Потпуковник Свистунов се захвалио на пријему у Заводу за јавно здравље и истакао да ће се сарадња њихових и наших лекара наставити и убудуће, када се са КОВИДОМ-19 заврши.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs