ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу података добијених из Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом), која израчунава Индекс квалитета ваздуха, као и података добијених стандардним методама са мерних места Бенска Бара, Аутобуска станица, Касарна, Чавић, Геронтолошки центар и Завод, ОБАВЕШТАВАМО грађане да је квалитет ваздуха у протеклих седам дана стално имао прекорачење дневних вредности за суспендоване честице.

Поред тога, у посматраном периоду већином су биле прекорачене вредности концентрације  на сатном нивоу за PM 10 И PM 2,5 честице. То је резултирало да је у више наврата Индекс квалитета ваздуха био погоршан и квалитет ваздуха оцењен као загађен и јако загађен. У протеклој недељи је то било већину времена. Посебно високе вредности су измерене 03. 12. 2023. у току ноћи. Обзиром да се због ниских температура појачава грејање, уз остале изворе загађујућих материја, долази и до повећања загађења, првенствено суспендованим честицама и чађи. У зимском периоду су уобичајени метеоролошки услови, који омогућавају дуже задржавање загађујућих материја у ваздуху (температурна инверзија). Све то може да утиче на повећање концентрације загађујућих материја у ваздуху.

Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају своје активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу.

Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен.

Завод за јавно здравље Шабац

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs