ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу података добијених из Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом), која израчунава Индекс квалитета ваздуха, као и података добијених стандардним методама са мерних места Бенска Бара, Аутобуска станица, Касарна, Чавић, Геронтолошки центар и Завод, ОБАВЕШТАВАМО грађане да је квалитет ваздуха у протеклих седам дана стално имао прекорачење дневних вредности за суспендоване честице.

Поред тога, у посматраном периоду било је у више наврата прекорачење граничних вредности концентрације  на сатном нивоу за ПМ 10 И ПМ 2,5 честице. То је резулитрало да је у више наврата Индекс квалитета ваздуха био погоршан и квалитет ваздуха оцењен као загађен и јако загађен. У протеклој недељи је то било већину времена, посебно у вечерњим часовима. Посебно високе вредности су измерене 31.01. у вечерњим часовима. Поред тога, забележен је значајан скок вредности азотних оксида 31.01. у вечерњим часовима. Обзиром да је, због ниских температура  појачано грејање, уз остале изворе загађујућих материја, долази и до повећања загађења, првенствено суспендованим честицама и чађи. Зими временски услови омогућавају дуже задржавање загађујућих материја у ваздуху (температурна инверзија). Све то може да утиче на повећање концентрације загађујућих материја у ваздуху.

Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају свој активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу.

Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен.

Препоручује се праћење здравствених препорука и прилагођавање активности, у односу на тренутни Индекс квалитета ваздуха, на порталу Шабац EKО и мобилној апликацији Чувар здравља, као и на интернет страници Завода за јавно здравље Шабац.

Завод за јавно здравље Шабац

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs