Посета руске делегације заводу

Дана 22.04.2020. Завод за јавно здравље Шабац је посетила делегација лекара Руске федерације, у склопу активности Кризног штаба Републике Србије и сарадње са руским стручњацима у циљу унапређења противепидемијских мера, и размене искустава у борби против Корона вируса.

У посети су били мајор Валериј Хакимов епидемиолог у Министарству одбране Руске Федерације и Потпуковник Драган Арсенијевић представник Војске Републике Србије.

Констатација посете је била да је у Мачванском округу све урађено у складу са противепидемијским стандардима, и наглашено је да је Мачвански округ један од округа са најмањим бројем оболелих од КОВИД-19. До сада је на Мачванском округу тестирано закључно са данашњим даном 884 особе од чега је 100 особа било позитивно.

Мајорa Хакимова су посебно интересовале противепидемијске мере које су довеле до овако доброг резултата. МСц. др Бранко Вујковић вд директора Завода за јавно здравље Шабац је истакао да је Кризни штаб наше установе правовремено почео да примењује противепидемијске мере, неке и пре свих Завода у Србији. Начелник Центра за превенцију и контролу болести др Драгана Радојичић је навела да је на Мачванском округу био велики прилив људи који раде у иностранству, и да су сви који су дошли из иностранства стављани у кућну изолацију, и појаснила је начин тестирања свих сумњи на КОВИД-19.

Посебно је наглашено правовремено реаговање када су у питању Геронтолошки центри, јер су корисници те установе препознати као високo ризична популација за развој тешке клиничке слике и да су прве мере примењене управо у циљу заштите те популације.

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs