Рано откривање болести значи спас

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА – 4. ФЕБРУАР
2020. године од малигних болести у Србији је умрло 11.611 мушкараца и 9.156 жена, од тога у Мачванском округу 501 мушкарац и 357 жена. Скриниг програми знатно смањују стопу смртности од рака и представљају масовно позивање циљне популације на тестирање и тумачење скриниг тестова. План је да се спроводе скринизи рака грлића материце, рака дебелог црева и рака дојке
Србија је по обољевању од рака на 18. а по умирању на 2. месту у Европи. Разлог томе јесте касно откривање малигних болести.

Светска здравствена организација и Међународно удружење за борбу против рака установили су 4. фебруар као Међународни дан борбе против рака, што је још једна прилика да се скрене пажња да је сваки рак излечив уколико се открије на време. Ове две организације су и покретачи актуелне кампање чији је циљ да се смањи неједнакост у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.

-Идеја је да сви пацијенти имају под‌једнако доступну здравствену заштиту. Према последњим проценама СЗО и Међународне организације за истраживање рака, број оболелих од малигних болести је порастао на 19,3 милиона, док је број смртних случајева од малигних тумора у 2020. години био 9,9 милиона. Исте године од малигних болести у Србији је умрло 11.611 мушкараца и 9.156 жена, од тога у Мачванском округу 501 мушкарац и 357 жена. Стопа морталита у Србији је за мушкарце 303,4, а за жене 232,4, док је на територији Мачванског округа та стопа за мушкарце 312,7, а за жене 230,4, наводи др Ана Пајичић из одељења за промоцију Здравља Завода за јавно здравље Шабац.

Најтежа статистика покузује да је у 2020. години у Србији од малигних болести умрло 39 деце и адолесцената до 20 година.

dr-ana-pajicic-2-

др Ана Пајичић, Фото: “Глас Подриња”

Бројеви показују да је неопходно веће ангаживање на превентиви и раном откривању рака. Наша земља због овога је увела оргнизоване скрининг програме.

-Скрининг представља препознавање до тада неоткривених болести коришћењем тестова у популацији која нема симптоме. Скриниг програми знатно смањују стопу смртности од рака и представљају масовно позивање циљне популације на тестирање и тумачење скриниг тестова. План је да се спроводе скринизи рака грлића материце, рака дебелог црева и рака дојке. Рано откривање болести значи спас. Све што се открије на време има веће шансе да буде излечено. То потврђује и велики број пацијената који су излечени. Благовремено установљена дијагноза значи успешно излечење. Због тога су важни превентивни прегледи и у популацији која није у циљној групи за скриниге. Важно је да пацијенти не троше време него да време ради за њих. Треба слушати свог изабраног лекара, обављати редовне систематске прегледе и ако се примети неки симптом реаговати одмах, а не одлагати, наводи др Пајичић.

Најчешће малигне болести у Србији су рак плућа, рак грлића материце, рак дојке, рак простате и рак дебелог црева. Фактори ризика су пушење, физичка неактивност, лоша исхрана, као и ХПВ вирус.

-Трудимо се да подигнемо свест родитеља да децу доведу на време да се вакцинишу против ХПВ-а. Вакцина је заслужна што је број оболелих од карцинома које изазива ХПВ значајно смањен у земљама где се вакцинација већ годинама редовно спроводи, каже др Пајичић.

Вакцина је бесплатна за децу од 9 до 19 година, а препоручује се да се прва прими пре ступања у сексуалне односе.
“Глас подриња” Изворни текст доступан на линку >>

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs