ШТА СУ ТО ВИТАМИНИ А ШТА ВИТАМИНИ НИСУ

Када кажемо Витамин, већина људи помисли на таблету, лек. Иако витамини некад  могу да обаве посао лекова и често то и чине, они то нису. То су органске материје неопходне за живот и нормално функционисање нашег  тела. Неопходни су за раст, виталност и опште добро стање. Оно што је битно уз неколико изузетака, наше тело не може да их произведе. Налазе се у  свој природној храни. Немогуће је да се одржимо у животу без свих неопходних витамина.

Многи људи мисле да витамини могу да замене храну, уствари не могу ни да се асимилују без уношења хране. Они не могу да замене ни једну храњиву материју, чак нису замена ни један за другог. То нису таблете за јачање и сами по себи немају калоријску вредност. Нису саставни део структуре нашег организма. Не можете да узимате витамине, престанете да једете и очекујете да будете здрави.

Па шта онда јесу?

Поштовани суграђани, ако тело замислите као аутомобилски мотор са унутрашњим сагоревањем, а витамине као свећице, тада имате прилично добру слику о томе како ти сићушни састојци хране делују на нас. Витамини су саставни делови наших ензимских система који, делујући попут свећица покрећу наш метаболизам . Потрошња витамина у односу на друге храњиве материје је незнатна, међутим, недостатак само једног витамина може да угрози цео човеков организам.  Сами витамини не могу да функционишу ни да се асимилују  без минерала. И мада организам може да синтетише неке витамине, он не може да произведе ни један једини минерал.

Како су витамини садржани у свим органским материјама, од којих неке имају више једног него другог витамина, могли бисмо рећи да  добро избалансирана исхрана обезбеђује све потребне витамине и минерале. Међутим, велики број људи често једе ван куће (брза храна, пециво), врло често се једе подгрејана храна,  одређено животно доба, здравствено стање као и екстреман физички напор захтевају увођење суплементације, наравно уз консултацију струке.

др Снежана Панић,
спец. хигијене, субспецијалиста исхране здравих и болесних људи

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs