ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу података добијених из Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом), која израчунава Индекс квалитета ваздуха, као и података добијених стандардним методама са мерних места Бенска Бара, Аутобуска станица, Касарна, Чавић, Геронтолошки центар и Завод, ОБАВЕШТАВАМО грађане да је квалитет ваздуха, у протеклих седам дана, један дан имао прекорачење дневних вредности за суспендоване честице PM 10. Током једног дана дневне вреднoсти суспендованих честица PM 10 су биле близу максимално дозвољене, али нису прелазиле граничну вредност.

У петак 29.03. у 16:58 часова дошло је до наглог скока вредности амонијака, као последица хемијског акцидента  на простору фабрике Еликсир Зорка. Период изразито високих вредности амонијака је трајао око 20 минута. Измерена вредност амонијака за један сат је износила 442 µg/m3, што представља драстично већу вредност у односу на уобичајене. Током акцидента није премашена двадесетчетворочасовна вредност за амонијак од 100 µg/m3, као ни вредност за три часа од 200 µg/m3. Али је трочасовна вредност била близу горње границе, измерено је 175,56 µg/m3. На појединим локацијама (у зависности од близине месту акцидента и правцу ветра) у кратком временском року било је могуће формирање акутно токсичних вредности амонијака, што је могло изазвати акутно тровање.

Што се тиче осталих параметара, детектовано је прекорачење граничних вредности концентрације,  на сатном нивоу, за суспендоване честице PM 10 и PM 2,5 честице у више наврата. То се дешавало у вечерњим и јутарњим часовима. Због тога, Индекс квалитета ваздуха је био погоршан и квалитет ваздуха оцењен као загађен и јако загађен. Посебно високе вредности суспендованих честица су измерене 29.03. и 31.03. у вечерњим часовима. И даље је у току је грејна сезона што, уз остале изворе загађујућих материја, доприноси  повећању загађења, првенствено суспендованим честицама и чађи. Зими временски услови омогућавају дуже задржавање загађујућих материја у ваздуху (температурна инверзија). Све то може да утиче на повећање концентрације загађујућих материја у ваздуху. Тренутно имамо периоде када се смењују различити метеоролошки услови, што има утицај и на квалитет ваздуха. Периоди топлијег времена, уз чешћу појаву ветра, су неколико дана битно утицали на поправљање квалитета ваздуха.

Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају свој активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу.

Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен.

Све здравствене препоруке везане за стање квалитета ваздуха се налазе на порталу Шабац EKО и мобилној апликацији Чувар здравља, као и на интернет страници Завода за јавно здравље Шабац.

Завод за јавно здравље Шабац

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs