3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетом

Обележавање 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом проглашено је 1992. године Резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација. Међународни дан особа са инвалидитетом има за  циљ да промовише оснаживање и помогне у стварању реалних могућности особа са инвалидитетом у њиховом свакодневном сусретању са дискриминацијом, стигматизацијом, сиромаштвом, социјалном искљученошћу и незапосленошћу. Једна милијарда људи, или 15% светске популације, има неки облик инвалидитета. Преваленција је већа у земљама у развоју, где особе са инвалидитетом чешће имају нижи степен образовања, лошије здравствене исходе, нижи ниво запослености и веће стопе сиромаштва.

Тема овогодишњег обележавања овог датума носи назив  „Трансформативна решења за инклузивни развој: улога иновација у подстицању приступачног и праведног света“. Промовисањем и  оснаживањем особа са инвалидитетом побољшавамо њихове сопствене капацитете и подржавамо их у постављању сопствених приоритета. Оснаживање укључује улагање у људе у посао, здравље, исхрану, образовање и социјалну заштиту. Инклузија особа са инвалидитетом је основни услов за поштовање људских права, одрживог развоја и мира и сигурности. Посвећеност остваривању права особа са инвалидитетом није само ствар правде; то је улагање у заједничку будућност. Интегрисани приступ је једини начин да се осигура да особе са инвалидитетом неће бити запостављене.

Глобално обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом 2022. односи се на  теме иновација и трансформативних решења за инклузивни развој, обухватајући различите интерактивне дијалоге кроз следеће тематске области:

  • Иновација за инклузивни развој особа са инвалидитетом у запошљавању: овај дијалог ће се бавити везама између запошљавања, знања и вештина потребних за приступ запослењу у иновативном, брзо променљивом технолошком окружењу.
  • Иновације за развој инклузивне особе са инвалидитетом у смањењу неједнакости: овај дијалог ће се бавити иновацијама, практичним алатима и добрим праксама за смањење неједнакости у јавном и приватном сектору, који укључује особе са инвалидитетом и који су заинтересовани за промовисање различитости на радном месту.
  • Иновација за инклузивни развој особа са инвалидитетом: спорт као пример: сектор у коме се сви ови аспекти спајају; спорт као пример добре праксе.

 

 

Извор: International day of people with disabilities; The future is accessible; www.idpwd.org

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs