4. јун – Међународни дан невине деце жртава агресије

Међународни дан невине деце жртава агресије обележава се сваке године 4. јуна и пружа прилику да се препозна и ода почаст великом броју деце широм света која су патила због различитих облика агресије, укључујући оружане сукобе, експлоатацију, физичко насиље и психичке трауме. Овај дан подиже свест о тешким кршењима права детета и позива све  на акцију за заштиту њиховог благостања. Деца која живе у ратом захваћеним подручјима свакодневно су изложена различитим облицима насиља, од убијања и сакаћења, отмице и сексуалног насиља, до напада на образовне и здравствене установе и ускраћивања хуманитарне помоћи која им је очајнички потребна.

Годишњи извештај генералног секретара Уједињених нација (УН) о деци и оружаним сукобима истиче да само у 2022. години:

-Преко 8.630 деце је убијено или осакаћено

Повећање од 5% у односу на 2021. Употреба експлозивних средстава, укључујући експлозивне остатке рата, импровизоване експлозивне направе и нагазне мине, биле су одговорне за преко 25% смрти и сакаћења деце.

-Регрутовано или искоришћено 7.622 деце

85% деце која су регрутована и искоришћена били су дечаци. Фактори као што су пол, године, инвалидитет, етничка припадност, религија, геополитичка локација и економски статус првенствено одређују ризик детета од регрутовања, начин на који се искоришћавају и кршења дечијих права  која доживљавају

-Отето је 3.985 деце

Ситуације са највећим бројем отмица деце догодиле су се у Демократској Републици Конго, Сомалији, Буркини Фасо, Мјанмару и Мозамбику.

-1.166 деце је било жртва сексуалног насиља

Сексуално насиље у сукобу је најнепријављеније како за девојчице  тако и за дечаке због стигме и недостатка правне заштите. 99% сексуалног насиља почињено је над девојкама, које су несразмерно погођене сексуалним насиљем и принудним браком. Дечаци су такође жртве сексуалног насиља или доживљавају секундарну трауму због тога што су постали принудни сведоци сексуалног насиља над члановима породице.

-3.931 инцидент ускраћивања хуманитарног приступа

Највише погођене ситуације су у Израелу и Држави Палестини, Јемену, Авганистану, Малију и Буркини Фасо.

-1.846 инцидената у школама и болницама

Са 1.846 верификованих инцидената, број напада на школе и болнице показао је највећи пораст од свих тешких прекршаја са преко 110%. Потврђен је значајан пораст (60%) коришћења школа и болница у војне сврхе и од стране оружаних снага и оружаних група.

Међународни дан невине деце жртава агресије служи као кључни подсетник да деца никада не би требало да буду изложена насиљу или агресији. Подржавајући децу погођену агресијом, можемо помоћи да им повратимо осећај сигурности, пружимо им прилике за образовање и лични раст и оснажимо их да превазиђу трауму коју су искусили. Свако дете заслужује да живи живот без страха, насиља и експлоатације. Будимо солидарни са онима који су патили и посветимо се акцијама које штите и подржавају децу погођену агресијом.

 

Извор: United Nations;International Day of Innocent Children Victims of Aggression 4 June;https://www.un.org/en/observances/child-victim-day

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs