6. октобар – Светски дан церебралне парализе

Светски дан церебралне парализе, који се сваке године обележава 6. октобра, има за циљ да нас подсети да је преко 17 милиона људи у свету погођено овим поремећајем и да је  више од  350 милиона људи блиско повезано са децом или одраслом особом са церебралном парализом. Церебрална парализа (ЦП) је физички инвалидитет који се најчешће јавља у детињству и представља трајну инвалидност која утиче на кретање. Може се манифестовати од слабости једне руке до скоро потпуног недостатка вољног покрета. ЦП је један од најчешћих физичких инвалидитета који погађа најугроженије међу нама — децу. Церебрална парализа се као термин односи на групу неуролошких поремећаја који се јављају току трудноће или у раном детињству и трајно утичу на кретање тела и координацију мишића, држање и равнотежу. Термин церебрал се односи на мозак; парализа се односи на губитак или оштећење моторичке функције.Церебрална парализа утиче на моторну зону спољашњег слоја мозга (тзв. Церебрални кортекс), део мозга који усмерава кретање мишића.

Деца са ЦП показују широк спектар симптома, укључујући:

-недостатак координације мишића при извођењу добровољних покрета (атаксија);

-укочени или затегнути мишићи и/или претерани рефлекси (спастичност);

-слабост у удовима – једној или обе руке и/или једној или обе ноге;

-ходање на ножним прстима, згрчени ход, или “скраћени” ход;

-варијације у тонусу мишића, или сувише круте или превише опуштене;

-претерано балављење или потешкоће при гутању или говору;

-трешење (тремор) или случајни невољни покрети;

-кашњења у достизању моторичких вештина; и

-потешкоће са прецизним покретима као што је писање или закопчавање мајице.

Симптоми ЦП разликују се по типу и тежини од једне особе до друге, а могу се чак и променити код појединца током времена. Сви људи са церебралном парализом имају проблема са кретањем и држањем, а неки имају и одређени ниво интелектуалног инвалидитета, епилептичне нападе и абнормалне физичке сензације или перцепције, као и друге медицинске поремећаје. Особе са ЦП такође могу имати поремећај вида или слуха, као и проблеме са језиком и говором. ЦП је водећи узрок инвалидности у детињству, али то не доводи увек до тешког инвалидитета. Поремећај није прогресиван, што значи да се с временом не погоршава. Међутим, како дете стари, одређени симптоми могу постати више или мање очигледни.

Не постоји лек за церебралну парализу, али подржавајући третмани, лекови и операције могу помоћи многим појединцима да побољшају своје моторичке способности и способност да комуницирају са светом.

Сваког Светског дана церебралне парализе, тражи се од људи широм света да се окупе како би прославили и подржали оне који живе са церебралном парализом, пригрлили различитост и помогли у стварању приступачније будућности за све.

Церебрална парализа је један од најмање схваћених инвалидитета и људи са церебралном парализом су често ван видокруга, ван могућности у заједницама широм света да им се пружи помоћ.

Извор: World cerebral palsy day; Millions of reasons; www.worldcpday.org

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs