6. октобар – Светски дан церебралне парализе

Особе са церебралном парализом широм света 6. октобар обележавају као свој дан.
Церебрална парализа је један од најчешћих физичких инвалидитета који погађа најугроженије међу нама — децу.
Церебрална парализа се као термин односи на групу неуролошких поремећаја који се јављају током трудноће или у раном детињству и трајно утичу на кретање тела и координацију мишића, држање и равнотежу.
Церебрална парализа утиче на моторну зону спољашњег слоја мозга (тзв. Церебрални кортекс), део мозга који усмерава кретање мишића.

Овогодишња тема Светског дана церебралне парализе је  „Заједно јачи“. Ова тема наглашава важност јединства и међусобне подршке унутар заједнице особа са церебралном парализом и шире.
Обележавање Светског  дана церебралне парализе промовише инклузивнија друштва за особе са церебралном парализом. Један од начина да се то постигне је да се свет образује о идеји да церебрална парализа није неки изоловани поремећај. У многим друштвима, људи са церебралном парализом су или сажаљени и презаштићени – или се на њих гледа са сумњом.
Обележавање овог датума је прилика да се произведу акције које ће довести до отворенијег ума и друштва.

Церебрална парализа углавном погађа децу.

– Једно од четворо деце са церебралном парализом не може да говори;

– сваки трећи не може да хода;

– сваки други има менталну или интелектуалну ометеност;

– сваки четврти има  епилепсију.

Скоро половина особа са церебралном парализом је рођена прерано.

У многим друштвима широм света, људи са церебралном парализом остају ускраћени за  образовање и скривени од остатка заједнице. Више од 17 милиона људи широм света живи са церебралном парализом. Још 350 милиона људи је блиско повезано са децом или одраслом особом са церебралном парализом.

Не постоји лек за церебралну парализу, али подржавајући третмани, лекови и операције могу помоћи многим појединцима да побољшају своје моторичке способности и способност да комуницирају са светом.

 

Извор: World  Cerebral Palsy Day; https://worldcpday.org/#top

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs