ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу података добијених из Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом), која израчунава Индекс квалитета ваздуха, као и података добијених стандардним методама са мерних места Бенска Бара, Аутобуска станица, Касарна, Чавић, Геронтолошки центар и Завод, ОБАВЕШТАВАМО грађане да је квалитет ваздуха од почетка 2024. године имао прекорачење дневних вредности за суспендоване честице, током првих пет дана 2024. године.

Поред тога, у посматраном периоду већином су биле прекорачене вредности концентрације  на сатном нивоу за PM 10 И PM 2,5 честице. То је резулитрало да је у више наврата Индекс квалитета ваздуха био погоршан и квалитет ваздуха оцењен као загађен и јако загађен. Од 06. јануара је детектовано побољшање квалитета ваздуха, првенствено због падавина,посебно због формирања снежног покривача.

У периоду од 06-09. јануара евидентирано је да се квалитет ваздуха усталио на оцени прихватљив у највећем делу посматраног периода.

Због најављеног јачег захлађења и појачаног грејања, уз повољне метеоролошке услове за порест загађења, саветује се редовно праћење Индекса квалитета ваздуха и поступање у складу са препорукама. Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају свој активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу.

Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен.

Завод за јавно здравље Шабац

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs