09.март – Светски дан бубрега

Здравље бубрега за све – Припремамо се за неочекивано, подржавамо угрожене!

 

Светски дан бубрега је глобална кампања која има за циљ подизање свести о значају здравља наших бубрега. Обележавње овог датума  усмерено је на  развијање  свести о превентивном понашању, факторима ризика и истицању значаја о  томе шта болести бубрега представљају и како живети са њима. Светски дан бубрега је заједничка иницијатива Међународног друштва за нефрологију и Међународне федерације фондација за бубреге.

Главни циљеви обележавања Светског дана бубрега односе се на:

–  Подизање свести о значају очувања здравља бубрега

– Наглашавање да су дијабетес и висок крвни притисак кључни фактори ризика за хроничну бубрежну болест.

– Подстицање системског скрининга свих пацијената са дијабетесом и хипертензијом на хроничну бубрежну болест.

–  Подстицање превентивног понашања.

– Образовање свих медицинских стручњака о њиховој кључној улози у откривању и смањењу ризика од хроничних бубрених болести, посебно у популацијама високог ризика.

– Наглашавање важне улогe локалних и националних здравствених власти у контроли епидемије хроничнe бубрежнe болест. На Светски дан бубрега све владе се подстичу да предузму акцију и уложе у даљи преглед бубрега.

– Подстицање трансплантације као најбоље опцијe за случај отказивањa бубрега и чин донације органа као иницијативе за спасавање живота.

Оснаживање пацијента, партнерство и ефикасна комуникација, заједно са променом парадигме ка приступу заснованом на оснаживању пацијента и његове околине, могу улити поверење и наду пацијентима да могу квалитетно живети са хроничним болестима бубрега. Залагање за ефикасан, мултидисциплинарни, интегрисани и холистички приступ управљања симптомима као што су контрола бола, проблеми са спавањем, анксиозност, депресија, стрес, отежана покретљивост, слабост и др, са циљем ублажавања ових симптома и побољшања квалитета живота како пацијената тако и њихових неговатеља.

Познато је да су незаразне болести, које укључују кардиоваскуларне болести, дијабетес, рак, хипертензију, хроничне болести плућа и хроничне болести бубрега, водећи узроци смрти и инвалидитета широм света, значајно у земљама са ниским и средњим приходима.

Последњих година, пандемија COVID-19 пружила је јасан пример изазова са којима се суочавају системи здравствене заштите у пружању основних здравствених услуга пацијентима са незаразним хроничним болестима. Утицај COVID-19 на здравствени систем додатно је оптеретио ову рањиву популацију. Креатори политике треба да усвоје интегрисане здравствене стратегије које дају приоритет превенцији, раном откривању и управљању незаразним хроничним болестима, укључујући болест бубрега.Службе здравствене заштите треба да обезбеде праведан и правилан приступ нези за хроничне пацијенте у хитним случајевима.

Број новооболелих у Србији од карцинома бубрега у 2020.години: Мушкарци (531) , Жене(289).

Извор: World Kidney Day 2023 – Kidney Health for All; www.worldkidneyday.org/2023-campaign/2023-wkd-theme/?gclid=EAIaIQobChMI-bF2eLL_QIVmuJ3Ch1KygxrEAAYASAAEgL2qvD_BwE

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs