ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу података добијених из Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом), која израчунава Индекс квалитета ваздуха, као и података добијених стандардним методама са мерних места Бенска Бара, Аутобуска станица, Касарна, Чавић, Геронтолошки центар и Завод, ОБАВЕШТАВАМО грађане да је квалитет ваздуха у протеклих седам дана у више наврата имао прекорачење дневних вредности за суспендоване честице. Ради се о укупно пет дана.

Поред тога, у посматраном периоду било је у више наврата прекорачење граничних вредности концентрације  на сатном нивоу за ПМ 10 И ПМ 2,5 честице.
То је резулитрало да је у више наврата Индекс квалитета ваздуха био погоршан и квалитет ваздуха оцењен као загађен и јако загађен.

У ово доба године све чешће ће бити присутни метеоролошки услови, који омогућавају дуже задржавање загађујућих материја у ваздуху (температурна инверзија). Све то може да утиче на повећање концентрације загађујућих материја у ваздуху.

Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају своје активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу. Посебно треба водити рачуна о датим препорукама у ово доба године, када је већина дана са повишеним  вредностима загађујућих материја.

Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен.

 

Завод за јавно здравље Шабац

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs