Лабораторијски информациони систем – Инфолаб ЛИС

Лабораторијски информациони систем Инфолаб ЛИС представља софтверски пакет компаније Инфолаб који обезбеђује једноставан, аутоматизован и ефикасан рад лабораторије. Више од 20 година искуства у развоју и имплементацији ИТ решења допринело је да постану највећи имплементатор лабораторијског информационог система за приватне установе у Србији и региону. Њихов тренутни фокус је повећање броја клијената из приватног сектора.
Једна од највећих предности лабораторијског информационог система је стандардизовани интерфејс који омогућава интеграцију с другим информационим системима, нарочито онима који пружају могућност вођења електронског картона пацијента. На тај начин се лабораторијама обезбеђује могућност пријема упута за пацијента, као и повратно слање и постављање верификованог резултата у картон пацијента.

Интеграција у глобални систем
Потпуна интеграција са здравственим информационим системом Хелиант омогућава лекарима увид у резултате анализа минут-два пошто су готове, у дигиталном формату, без сувишне папирологије. Ова интеграција је нарочито корисна на ургентним одељењима, где је важно да се резултати анализе добију што пре. Поред могућности интеграције са здравственим информационим системом установе, систем Инфолаб ЛИС може радити и самостално.
Инфолаб ЛИС обухвата пет лабораторијских модула: биохемија, микробиологија, имунологија, трансфузиологија и генетика. Кроз интеграцију са лабораторијским уређајима омогућава се потпуна аутоматизација рада лабораторије – од уноса узорка до верификације резултата и креирања извештаја о пацијенту, док двосмерна комуникација с лабораторијским уређајима омогућава слање захтева на уређај и обраду резултата са уређаја. На тај начин се оптимизују пословни процеси лабораторије: убрзава се генерисање података, смањују се редови чекања, уклањају се ручни кораци и смањује могућност људске и техничке грешке.

 

Велики број имплементација
Инфолаб ЛИС је имплементиран у више од 140 здравствених установа и повезан с више од 900 лабораторијских уређаја. Преко 25.000 пацијената дневно прође кроз систем и обради се више од 1.000.000 узорака месечно.
Највеће приватне клинике које користе ЛИС су Еуромедик и МедиГроуп. Под окриљем МедиГроуп система обухваћене су 84 лабораторије на различитим локацијама широм Србије. Нарочито су поносни на припајање ланца Конзилијум лабораторија њиховом систему у склопу МедиГроуп за чије је потребе, након вишемесечног развоја, завршена надоградња постојећих модула у циљу омогућавања континуиране сарадње с партнерским лабораторијама у иностранству.
Међу приватним клиникама које користе Инфолаб ЛИС у Црној Гори истакли су поликлинике МојЛаб и Смарт­Мед у Подгорици.

Поликлиника МојЛаб користи ЛИС од 2021. године. Од почетка рада њихове лабораторије софтвер им је пружао сву неопходну подршку.

„Лабораторијски информациони систем један је од носећих стубова сваке модерне лабораторије, те је Лабораторија МојЛаб своје прве кораке направила уз подршку Инфолаб-овог ЛИС-а. Он обезбјеђује додатни квалитет лабораторијским услугама кроз систем контроле квалитета, минималну могућност грешке у преаналитичким фазама, прилагођене референтне вриједности, скраћено обртно вријеме, праћење рада лабораторије у реалном времену, историје пацијента, унос коментара, тумачења резултата итд. Поред низа добрих карактеристика, Инфолаб ЛИС је и Wеб орјентисан, што кроз сигурну конекцију омогућава једноставан приступ с било које локације. Систем је ‘жив’, у константном процесу надоградње у складу с потребама својих корисника“, наводи др Најдана Глигоровић Бархановић, спец. мед. биохемије из Поликлинике МојЛаб.СмартМед је имплементирао ЛИС 2022. године, а поделили су и позитивне утиске о коришћењу софтвера у свакодневном раду: „ЛИС компаније Инфолаб нам је јако помогао у постављању и функционисању наше лабораторије. Елиминисао је могућност замјене узорака, убрзао вријеме издавања резултата и учинио наше резултате читким и јасним за наше пацијенте!“, наводи мр пх Јована Стојић, спец. мед. биохемије у Поликлиници СмартМед.

И у државним установама
Поред приватних установа, ЛИС користи и велики број државних установа широм Србије и региона, међу којима је више од 70 домова здравља, 18 општих болница, 10 института, 10 завода, 7 специјалних болница, 5 клиничко-болничких центара (УКЦС, Драгиша Мишовић, Звездара, Земун и Бежанијска коса), 4 клиничка центра (КЦС, КЦ Крагујевац, КЦ Ниш и КЦ Црне Горе) и десетак других установа.
Инфолаб ЛИС обухвата пет лабораторијских модула: биохемија, микробиологија, имунологија, трансфузиологија и генетика. као и интеграцију са лабораторијским уређајима.

Велики подухват који су завршили прошле године је потпуно умрежавање Мачванског округа. Увели су модул микробиологије у Завод за јавно здравље Шабац и повезали са осталим установама у општинама Мачве – Богатић, Љубовија, Коцељева, Крупањ, Владимирци и Мали Зворник. На тај начин је омогућено електронско достављање упута из здравствених установа ка ЗЈЗ Шабац, као и достављање верификованих резултата здравственој установи у картон пацијента.

„Завод за јавно здравље Шабац је прва установа јавног здравља која је увођењем најмодернијег лабораторијског информационог система омогућила да се, уз помоћ нашег партнера, компаније Хелиант, све установе примарне и секундарне здравствене заштите интегришу у јединствени систем. Ако директно посматрамо процес, који је раније функционисао у искључиво папирној форми, данас је он аутоматизован пријемом електронског упута, али и слањем верификованих резултата од наших стручњака у најкраћем могућем року, чиме смо смањили ‘ручне’ кораке и могућност људске и техничке грешке на најмању могућу меру“, истиче др Бранко Вујковић, директор ЗЈЗ Шабац.

Још једна државна установа у којој је имплементиран ЛИС јесте Институт за јавно здравље Војводине, за који се слободно може рећи да је једна од највећих микробиолошких инсталација ако посматрамо број обрађених узорака. У току је интеграција ИЗЈЗ Војводина са ДЗ Нови Сад и ДЗ Врбас, у циљу ефикасније размене резултата који ће се директно смештати у картон пацијента, тако да доктор у дому здравља одмах може да види готове резултате. За месец-два се очекује да ће се између 800 и 1.000 резултата директно смештати у картон пацијента, чиме се елиминише обавеза пацијента да са собом носи папирну документацију.

Корисна адреса: infolab.rs

 

Текст преузет са: „PC Press”Изворни текст доступан на линку

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs