12. октобар – Светски дан артритиса

Светски дан артритиса обележава се сваке године 12. октобра. Овогодишњи слоган кампање носи назив: „У вашим је рукама, предузмите акцију“ и има за циљ да подстакне људе са артритисом, њихове неговатеље, породице и ширу јавност да искористе сваку прилику да предузму акцију како би побољшали свој животни стил. На овај дан се расправља се о симптомима повезаним са артритисом и значају ране дијагнозе. Пацијентима се такође говори о начинима како да добију приступ одговарајућем медицинском третману. Међу различитим врстама артритиса спадају: анкилозни спондилитис, гихт, лупус, остеоартритис и реуматоидни артритис. Правовременом медицинском интервенцијом, пацијенти могу водити лагодан живот.

Светски дан борбе против артритиса донела је Фондација за артритис. Артритис потиче од грчких речи „arthro“, што значи „зглоб“ и „itis“, што значи „упала“ и представља  стање које укључује упалу зглобова. Може утицати на било које живо биће које има кости. Докази показују да је артритис скочног зглоба био присутан код диносауруса и да је био присутан код људи најмање 4500 година пре нове ере!

За стања као што су реуматоидни артритис и остеоартритис, не постоји лек, иако редовно вежбање и смањење телесне тежине могу сузбити ефекте. За особу која пати од артритиса, кретање постаје тешко, тако да  морају да вежбају и одржавају своје зглобове покретним, како би смањили упалу, што је показало значајно побољшање у дугорочном ублажавању бола. Многи повезују артритис са старијим особама и здравственим проблемима који их погађају. Статистички докази показују да су старији од 65 година примарни болесници, док је 30% свих оболелих је млађе од 65 година, а неки од њих су тинејџери и ретко бебе.

Повреде, абнормални метаболизам, генетски састав, инфекције и дисфункција имуног система су чести узроци артритиса. Лечење укључује лекове, физикалне терапије, едукацију пацијената и подршку.

Како можете смањити ризик од добијања артритиса:

  • Одржавање здраве тежине.
  • Контролисање шећера у крви.
  • Вежбање.
  • Истезање.
  • Избегавање повреда.

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs