12. новембар – Светски дан борбе против пнеумоније

Светски дан борбе против пнеумоније обележава се 12. новембра са  циљем да едукује људе о томе шта ова болест представља, који су  њени узроци и каква је њена  превенција.  Пнеумонија је највећи светски заразни убица деце и одраслих. У просеку, пнеумонија однесе више дечијих живота него АИДС, мале богиње и маларија. Тема овогодишњег обележавања овог датума носи назив: „Шампионска борба против пнеумоније“.

Пнеумонија је болест која изазива запаљенску реакцију у плућима. Иако бактеријске болести утичу на већину случајева упале плућа, вирусне инфекције као што је грип или инфекција COVID-19 такође могу да нападну плућа и изазову значајну инфламаторну штету. Различити фактори могу изазвати упалу плућа. Утврђено је да људи који пуше, они са историјом конзумирања алкохола или било које друге недозвољене супстанце и они са већ постојећим хроничним респираторним поремећајима као што је ХОБП (хронична опструктивна болест плућа) имају већу преваленцију од упале плућа.

Забрињавајући су подаци које апострофира Светска здравствена организација: Пнеумоније изазване вирусима, бактеријама или гљивицама, су водећи узрок морталитета код деце млађе од 5 година, са чак преко 800.000 леталних исхода годишње.

У 2019. години пнеумонија је однела животе 2,5 милиона, укључујући 672.000 деце. Комбиновани ефекти пандемије COVID-19, климатских промена и сукоба подстичу кризу упале плућа током живота – стављајући милионе у опасност од инфекције и смрти. У 2021. години, процењени терет смрти од респираторних инфекција, укључујући COVID-19, је огромних 6 милиона.  Деца и старе особе  су ти који су у највећем ризику. Спречавање пнеумоније код деце је суштинска компонента стратегије за смањење смртности деце. Имунизација против  пнеумокока, малих богиња и великог кашља (пертусиса) је најефикаснији начин превенције упале плућа. Адекватна исхрана је кључна за побољшање природне одбране деце, почевши од искључивог дојења првих 6 месеци живота. Осим што је ефикасан у превенцији упале плућа, такође помаже да се смањи дужина болести ако се дете разболи. Решавање фактора животне средине као што је загађење ваздуха у затвореном простору (на пример, обезбеђивањем приступачних чистих пећи у затвореном простору) и подстицање добре хигијене у препуним домовима такође смањује број деце која оболе од упале плућа.

 

Извор: Stop pneumonia;www.stoppneumonia.org/latest/world-pneumonia-day/

www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/pneumonia

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs