12.мај Mеђународни дан медицинских сестара

Обележавањем 12. маја Међународног дана медицинских сестара одаје се почаст медицинским сестрама широм света.
Слоган овогодишњег обележавања oвог датума је „Медицинске сестре: ГЛАС КОЈИ ВОДИ – ВИЗИЈА БУДУЋЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ“. 12. маја 2021. навршава се 201 година од рођења Florence Nightingale, за коју се сматра да је оснивач модерне неге.
Nightingale је била британска медицинска сестра током Кримског рата 1850-их. У народу је позната као Дама са лампом јер су је често виђали како ноћу негује рањене војнике са лампом у рукама.

Медицинске сестре су витални део сваког здравственог система, јавног или приватног. Оне су одговорне за добробит својих пацијената од тренутка када уђу у медицинску установу до тренутка када изађу. Оне пружају подршку и удружују се са лекарима и пружаоцима медицинске помоћи у пружању медицинске помоћи. Оне надгледају здравље и виталне знаке пацијената, залажу се за њих и проводе време чинећи да се осећају сигурно у медицинском окружењу. Због овога су медицинске сестре постале један од професионалаца којима се највише верује широм света. Нажалост, то није увек био случај. Док Nightingale није трансформисала, нега није била организована професија, којом су се често бавили припадници верских редова и на коју се  гледало као на мушко занимање. Florence Nightingale је помогла у подизању положаја медицинских сестара стварањем првог званичног програма обуке медицинских сестара 1860. године и интегрисањем модерних идеја медицине и неге у свакодневни рад медицинских сестара. Данас сестринство као занимање чини 59% здравственог сектора широм света.

У оквиру прославе двестоте годишњице рођења Nightingale-а, СЗО је 2020. годину одредила као Међународну годину медицинске сестре и бабице и објавила њихов први извештај о нези пацијената.

Mедицинске сестре предњаче у борби против пандемије COVID-19. Попут лекара и других здравствених радника, сестре континуирано пружају висококвалитетну негу, често радећи без паузе. Медицинске сестре су често једини здравствени радници које људи виде у кризној ситуацији. Према СЗО, ” медицинске сестре чине више од половине свих светских здравствених радника, али ипак постоји недостатак медицинских сестара широм света, посебно у земљама са ниским и средњим приходима. ‘

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs