12. јун – Међународни дан борбе против дечијег рада

Међународни дан борбе против дечијег рада 12. јун, установљен је 2002. године и представља дан када се подсећамо да у друштву постоје децa која су због злоупотреба одраслих, онемогућена да буду срећна и задовољна да расту и развијају се у хуманим условима.

Ове године Међународни дан борбе против дечијег рада обележава се под темом „Универзална социјална заштита за окончање дечијег рада“.

Иако је остварен значајан напредак у смањењу дечијег рада у последње две деценије, напредак је успорен током времена, а чак је и заустављен у периоду 2016-2020.године. Почетком 2020. године, 160 милиона деце – 63 милиона девојчица и 97 милиона дечака – било је укључено у дечији рад, што чини скоро 1 од 10 деце широм света. Државни системи социјалне заштите су од суштинског значаја за борбу против сиромаштва и угрожености као и за искорењивање и спречавање дечијег рада. Социјална заштита је и људско право и моћно средство политике за спречавање породица да прибегавају дечијем раду у временима кризе. Скоро три четвртине деце, 1,5 милијарди, нема социјалну заштиту. Значајан напредак ка окончању дечијег рада захтева повећана улагања у универзалне системе социјалне заштите, као део интегрисаног и свеобухватног приступа решавању овог проблема.

Извор: International Labour organization;World Day Against Child Labour; World Day Against Child Labour (Child Labour) (ilo.org)

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs