12.мај Међународни дан медицинских сестара

Међународни дан медицинских сестара је глобални догађај који слави посвећеност и храброст медицинских сестара широм света. Овим догађајем координира Међународни савет медицинских сестара (ICN) како би се осигурало признање и непроцењиви доприноси медицинских сестара у очувању здравља људи широм света.

Међународни дан медицинских сестара обележава се 12. маја сваке године, на дан који је уједно и годишњица рођења пионирке медицинских сестара Флоренс Најтингел.

Тема Међународног дана медицинских сестара за 2022. године је „Медицинске сестре: Глас за вођство – Инвестирајте у сестринство и поштујте права за осигурање глобалног здравља.“ Овогодишња тема  показује потребу за улагањем у сестринство, за изградњу високо квалификоване медицинске сестре и заштиту права медицинских сестара како би се здравствени системи трансформисали и како би задовољили потребе појединаца и заједница сада и у будућности.

СЗО је 2021. године усвојила документ „Глобални стратешки правци за сестринство и бабицу 2021–2025“, који покрива четири кључне области: образовање, посао, лидерство и пружање услуга. Ове препоруке обухватају: 1) образовати довољно бабица и медицинских сестара са компетенцијама за задовољавање здравствених потреба становништва; 2) отварати радна места, управљати миграцијама, запошљавању и задржавању бабице и медицинских сестара тамо где су најпотребније; 3) ојачати руководство медицинских сестара и бабица у здравственим и академским системима; и обезбедити да ово особље буде подржано, поштовано, заштићено, мотивисано и опремљено да безбедно и оптимално допринесе у пружање здравствених услуга.

У Периоду пандемије Covid 19 медицинске сестре иако су биле изложени вирусу, суочене са нападима јавности, екстремним оптерећењима и даље су недовољно плаћене и потцењене. Уколико владе земаља  наставе да одлажу улагање у здравствену радну снагу, то ће бити на штету здравствених система широм света.

 

Нема здравља без здравствене радне снаге!

 

 

Извор: International Nurses Day (12 May, 2022); www.paho.org/en/campaigns/international-nurses-day-1

International Council of nurses; 12-may-2022;  www.icn.ch/news/investing-nursing-and-respecting-nurses-rights-key-themes-international-nurses-day-2022

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs