14. јун – Светски дан добровољних давалаца крви

Сваке године широм света обележава се 14. јун Светски дан давалаца крви. Обележавање овог догађајa има за циљ да подигне свест код људи о потреби за добровољним давањем крви, али и да се ода почаст свим добровољним даваоцима крви који својим несебичним поступком спашавају милионе људи широм света. Трансфузионе службе омогућавају пацијентима приступ залихама крви у довољним количинама, што представља кључну компоненту ефикасног здравственог система. Глобална тема Светског дана давалаца крви мења се сваке године у знак признања за несебичне појединце који дају крв за њима непознате људе. Овогодишња тема носи назив „20 година прославе давања: хвала даваоцима крви!“
20. годишњица Светског дана давалаца крви је одлична и правовремена прилика да се захвалимо даваоцима крви широм света на њиховим спасавајућим донацијама и да тежимо ка  будућности у којој је безбедна трансфузија крви универзално доступна.

Циљеви кампање су да:

-захвали и ода признање милионима добровољних давалаца крви који су допринели здрављу и благостању милиона људи широм света.

-представи  достигнућа и изазове националних програма крви и подели најбоље праксе и научене лекције.

-нагласи сталну потребу за редовним, неплаћеним давањем крви како би се постигао универзални приступ безбедној трансфузији крви.

-промовише културу редовног давања крви међу младима и широм јавношћу и повећају разноврсност и одрживост фонда давалаца крви.

Кључне поруке:

-Сигурна крв спашава животе.

-Крв је потребна женама са компликацијама током трудноће и порођаја, деци са тешком анемијом која је често последица маларије или неухрањености, жртвама несрећа и хируршким пацијентима и пацијентима са раком.

-Потребно је редовно давање крви довољног броја здравих људи како би крв увек била доступна кад год и где год је потребна.

-Док је потреба за крвљу универзална, приступ крви није. Недостаци крви су акутни у земљама са ниским и средњим приходима.

-Свака појединачна донација крви или плазме је драгоцен дар за спасавање живота; редовна донација је кључ за изградњу безбедног и одрживог снабдевања.

-Широко учешће становништва у редовном давању крви и плазме осигурава да свако може да приступи крви и протеинима плазме када му је то потребно.

-Осигурање сигурности и добробити давалаца крви и плазме је од кључног значаја; помаже у изградњи посвећености редовним донацијама.

Захваљујући  даваоцима крви и  њиховим  несебичним донацијама остављен је велики  утицај на животе и добробит стотина милиона људи, као и њихових породица и заједница широм света.

Извор: WHO, World Blood Donor Day 2024; https://www.who.int/campaigns/world-blood-donor- day/2024#:~:text=On%20World%20Blood%20Donor%20Day,giving%3A%20thank%20you%20blood%20donors

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs