15. фебруар Међународни дан деце оболеле од рака

Сваке године више од 400.000 деце и адолесцената млађих од 20 година оболи од рака. Стопа преживљавања зависи од региона, и креће се од 80% у већини земаља са високим приходима, до  20% у земљама са ниским и средњим приходима. У Србији, годишње, око 350 деце оболи од малигних болести. У Мачванском округу у 2019. години према подацима Популационог регистра за рак Завода за јавно здравље Шабац,  новооткривено је 11 случајева малигних болести код деце; у узрасту  0-14 година  3 случаја, а  у узрасту  0-19 година 8.

Главни циљ Глобалне иницијативе Светске здравствене организације (СЗО) за појаву малигних болести у детињству је елиминисање свих болова и патње деце која се боре са  раком и постизање најмање 60% преживљавања за сву децу са овом дијагнозом широм света до 2030. године.

Међународни дан борбе против рака у детињству је глобална колаборативна кампања за подизање свести о раку у детињству и  подршке деци и адолесцентима оболелим од рака, преживелима и њиховим породицама. На овај дан се указује на потребу за праведнијим и бољим приступом лечењу и нези за сву децу оболелу од рака. Најчешћи типови карцинома у детињству укључују леукемије, рак мозга, лимфоме и солидне туморе, као што су неуробластом и Вилмсов тумор. У земљама са високим приходима, где су здравствене услуге  генерално доступне, више од 80% деце оболеле од рака је излечено. У земљама са ниским и средњим приходима мање од 30% је излечено.

Рак у детињству се генерално не може спречити или открити скринингом. Већина карцинома у детињству може се излечити генеричким лековима и другим облицима лечења, укључујући операцију и радиотерапију. Смртност од карцинома у детињству је најчешће последица  неблаговремено постављене дијагнозе, погрешне дијагнозе или одложене дијагнозе, препрека у приступу нези, недоступност терапије,  прекидања  лечења, смрти због појаве  нуспојава у примени терапије и појаве рецидива. Само 29% земаља са ниским приходима наводи да су лекови за рак генерално доступни њиховој популацији у поређењу са 96% земаља са високим приходима. Пошто генерално није могуће спречити рак код деце, најефикаснија стратегија за смањење терета рака код деце и побољшање исхода је фокусирање на брзу, тачну дијагнозу праћену ефикасном терапијом заснованом на доказима са прилагођеном потпорном негом.

 

Рана дијагноза

 

Када се рано идентификује, већа је вероватноћа да ће рак реаговати на терапију и резултирати већом вероватноћом преживљавања, мањом патњом и често јефтинијим и мање интензивним лечењем. Тачна дијагноза је неопходна за лечење деце оболеле од рака јер сваки рак захтева посебан режим лечења који може укључивати операцију, радиотерапију и хемотерапију. Рана дијагноза је веома важна и утиче на  преживљавање код многих карцинома. Рак у детињству је повезан са низом упозоравајућих симптома, као што су грозница, јаке и упорне главобоље, бол у костима и губитак тежине, које могу открити породице и обучени пружаоци примарне здравствене заштите. Скрининг генерално није од помоћи за дијагностиковање малигних тумора у детињству. У неким одабраним случајевима, може се узети у обзир у популацијама високог ризика (неки карцином ока код деце може бити узрокован наследном мутацијом, па ако се та мутација или болест идентификује у породици детета са ретинобластомом, може се понудити генетско саветовање и пратити браћа и сестре редовним прегледима очију у раном животу). Генетски узроци карцинома у детињству су релевантни само за мали део деце оболеле од рака. Побољшање приступа у примени неге деце оболеле од  рака, укључујући основне лекове и технологије, је веома исплативо, изводљиво и може побољшати преживљавање у свим окружењима. Приступ најбољој могућој нези деце оболеле од рака је њихово људско право, а не само привилегија. На овај начин приступачни лекови доброг квалитета и здравствено осигурање могу помоћи да се заустави умирање. Ниједна породица не би смела да банкротира, изгуби имовину, осиромаши или уђе дубље у сиромаштво када дете оболи од рака. Ниједно дете нити породица не би требало да се суоче са раком сами. Деца су наша будућност и заслужују шансу да живе пуним плућима.

 

Извор: World health organization; Childhood cancer; www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer-in-children

International Childhood Cancer Day; https://internationalchildhoodcancerday.org/

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs