15.мај – Међународни дан породице

„Демографски трендови и породицe“

 

Обележавање 15. маја Међународног дана породице има за циљ да истакне важност породице као једног од најчвршћих стубова опстанка и развоја једног друштва. Генерална скупштина Уједињених нација  је 1993. године у резолуцији (А/РЕС/47/237) одлучила да се 15. мај сваке године обележава као Међународни дан породице. Овај дан пружа прилику да се унапреди свест о питањима која се односе на породице и да се повећа знање о друштвеним, економским и демографским процесима који утичу на породице.

Дана 25. септембра 2015. године, 193 државе чланице Уједињених нација једногласно су усвојиле Циљеве одрживог развоја, сет од 17 циљева који имају за циљ елиминисање сиромаштва, дискриминације, злостављања и смрти које се могу спречити, решавање уништавања животне средине.

Слоган овогодишњег обележавања овог датума носи назив „Демографски трендови и породице“. Демографске промене су један од најважнијих мегатрендова који утичу на наш живот и добробит породица широм света. Демографски трендови су углавном обликовани обрасцима фертилитета и морталитета. Пад стопе фертилитета резултира бенефицијама за породице јер су у могућности да улажу у здравље и образовање своје деце, што заузврат помаже у смањењу сиромаштва и бољем друштвено-економском развоју.

У оквиру припрема за тридесету годишњицу Међународне године породице, 2024.године овогодишње обележавање Међународног дана породице 2023. фокусира се на мегатренд демографских промена и њихов утицај на породице. Циљ је да се подели актуелно знање о демографским трендовима, укључујући старење и међугенерацијску солидарност, олакша анализа њиховог утицаја на породични живот и препоруче одговарајуће политике оријентисане на породицу како би одговориле на потребе породица широм света.

 

Извор:United Nations;  International Day of Families; 15 May; https://www.un.org/en/observances/international-day-of-families

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs