15.октобар – Светски дан чистих руку

„Уједините се за универзалну хигијену руку“

Обележавања Светског дан чистих руку има за циљ развој културе прања руку сапуном, како на глобалном тако и на локалном нивоу, јер мали број људи пере редовно руке у критичним моментима – као што је после употребе тоалета, пре и после неговања бебе, пре припремања хране.

Тема овогодишњег обележавања овог датума носи назив „Уједините се за универзалну хигијену руку“ и позива на координисану акцију док активно радимо на универзалној хигијени руку. Прање руку сапуном и водом један је од најједноставнијих и најефикаснијих начина да се заустави ширење клица и  начин да останемо здрави. Одржавање хигијене руку може спречити 1 од 3 дијареје и 1 од 5 респираторних инфекција, као што су обична прехлада или грип.

Упркос томе што је прање руку сапуном спасоносна мера, велики је изазов промовисати једну апстрактно добру идеју и претворити је у практично понашање које се примењује увек када је то потребно – код куће, у школи, у некој другој ситуацији и окружењу, у локалној заједници и широм света.

Прање руку сапуном и водом је једноставно и јефтино, и може значајно да смањи број мале деце која се разболе. Подучавање људи о правилном прању руку помаже њима и њиховим заједницама да остану здрави.

Студије показују да образовање о прању руку у заједници може:

Смањити  број људи који се разболе од дијареје за око 23%-40%.

Смањити број школских дана које деца пропуштају због гастроинтестиналних болести за 29%–57%.

Смањити дијареју код људи са ослабљеним имунолошким системом за око 58%.

Смањити респираторне болести, попут прехладе, у општој популацији за око 16%-21%.

Прање руку је лако – и то је један од најефикаснијих начина да спречимо ширење клица. Студије су показале да прање руку може спречити 1 од 3 болести које су повезане са дијарејом и 1 од 5 респираторних инфекција, као што су прехлада или грип.

Следите ових пет корака сваки пут.

  • Навлажите руке чистом, текућом водом (топлом или хладном), затворите славину и нанесите сапун.
  • Намажите руке тако што ћете их трљати заједно са сапуном. Намажите стражњу страну руку, између прстију и испод ноктију.
  • Трљајте руке најмање 20 секунди од почетка до краја два пута.
  • Добро исперите руке под чистом, текућом водом.
  • Осушите руке чистим пешкиром или их осушите на ваздуху.
  • Ако сапун и вода нису лако доступни, користите средство за дезинфекцију руку које садржи најмање 60% алкохола.

Извор: Center for desase Control and Prevention; Global Handwashing Day; www.cdc.gov/handwashing/global-handwashing-day.html

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs