17. октобар – Међународни дан борбе против сиромаштва

„Достојанство за све у пракси“

Достојанство за све у пракси је кровна тема обележавања Међународног дана борбе против сиромаштва 2022-2023. године, у циљу окончања сиромаштва, заштити планете и обезбеђивању да сви људи свуда уживају у миру и просперитету, Агенда 2030 поново је указивала на исто обећање утврђено Универзалном декларацијом о људским правима. Tренутно 1,3 милијарде људи и даље живи у више димензионалном сиромаштву, од којих су скоро половина деца и млади.

Сваке године јаз између богатих и сиромашних постаје све већи. У протеклој години, док се милиони боре са ерозијом радничких права и квалитета посла, корпоративна моћ и богатство милијардера забележили су раст без преседана. Сиромаштво и неједнакост су резултат намерних одлука или нечињења које обесхрабрују најсиромашније и маргинализоване у нашим друштвима и крше њихова основна права. Тихо и континуирано насиље сиромаштва – социјална искљученост, структурална дискриминација и обеснаживање – отежава људима који су заробљени у екстремном сиромаштву да из њега изађу.

Пандемија Covid-19 нагласила је ову динамику, откривајући недостатке и неуспехе у систему социјалне заштите, као и структурне неједнакости и различите облике дискриминације који продубљују и одржавају сиромаштво. Поред тога, климатске ванредне ситуације представља ново насиље над људима који живе у сиромаштву, јер су ове заједнице неоправдано оптерећене чешћим појавама природних катастрофа и деградацијом животне средине, што доводи до уништавања њихових домова, усева и средстава за живот. Ове године обележава се 35 година обележавања Светског дана за превазилажење екстремног сиромаштва и 30 година од Међународног дана борбе против сиромаштва. Овај дан одаје почаст милионима људи који пате од сиромаштва и њиховој свакодневној храбрости и препознаје суштинску глобалну солидарност и заједничку одговорност коју имамо за искорењивање сиромаштва и борбу против свих облика дискриминације. Сиромаштво није само економско питање, већ вишедимензионални феномен који обухвата недостатак како прихода, тако и основних способности за достојанствен живот. Особе које живе у сиромаштву доживљавају многа међусобно повезана лишавања која их спречавају да остваре своја права и продужавају своје сиромаштво, укључујући:

  • опасни услови рада
  • неадекватно становање
  • недостатак хранљиве хране
  • неједнак приступ правди
  • недостатак политичке моћи
  • ограничен приступ здравственој заштити

 

Извор: United Nations; International  day of Eradication Powerity; www.un.org/en/observances/day-for-eradicating-poverty

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs