17. септембар – Светски дан безбедности пацијената

„Лекови без штете“

 

Kао део глобалне акције заштите пацијената Светски дан безбедности пацијената се обележава већ 72 године. Ове године обележавање овог датума је посвећено сигурној и правилној употреби лекова.

Свака особа широм света ће у неком тренутку свог живота узимати лекове за спречавање или лечење болести. Уколико се  погрешно чувају, преписују, издају, дају или ако се не прате, лекови могу имати озбиљне последице по здравље. Небезбедни поступци узимања лекова и грешке у лечењу водећи су узрок штете која се може избећи у здравственој заштити широм света. Грешке у примени лекова настају када слаби системи лекова и људски фактори као што су умор, лоши услови животне средине или недостатак особља утичу на безбедност процеса употребе лекова. То може довести до тешке повреде пацијента, инвалидитета, па чак и смрти. Текућа пандемија Covid-19 значајно је погоршала ризик од грешака у лечењу и повезане штете повезане с лековима. У том контексту је „Безбедност лекова“ изабрана за тему Светског дана безбедности пацијената 2022. године, са слоганом „Лекови без штете“.

Глобална кампања реафирмише циљеве СЗО (Светске здравствене организације) Глобалног изазова безбедности пацијената: „Лекови без штете“ који је СЗО покренула 2017.године. Кампања позива заинтересоване стране да дају приоритет и предузму правовремене мере у кључним областима које су повезане са значајном штетом за пацијенте услед небезбедне праксе узимања лекова. Кампања ће дати посебан фокус на импликације пандемије Covid-19 на безбедност лекова, с обзиром на озбиљан поремећај у пружању здравствених услуга.

 

Циљеви Светског дана безбедности пацијената 2022. године:

ПОДИЗАТИ глобалну свест о високом терету штете у вези са лековима због грешака у лечењу и небезбедних пракси и ЗАГОВAРAТИ хитне мере за побољшање безбедности лекова.

АНГАЖОВАТИ кључне заинтересоване стране и партнере у настојањима да се спрече грешке у лечењу и да се смање штете узроковане лековима.

ОСНАЖИТИ пацијенте и породице да буду активно укључени у безбедну употребу лекова.

SCALE UP имплементација Глобалног изазова безбедности пацијената СЗО: Лекови без штете.

 

Извор:World Health organization;World Patient Safety day 2022; www.who.int/news-room/events/detail/2022/09/17/default-calendar/world-patient-safety-day-2022

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs