18. октобaр – Светски дан менопаузе

“Спознаја и расположење”

Светски дан менопаузе се обележава сваке године 18. октобра, како би се подигла свест, разбила стигма и истакле доступне опције подршке за побољшање здравља и благостања жена. Светски дан менопаузе установили су 1984. године Светска здравствена организација (СЗО) и Међународно друштво за менопаузу (ИМС) са намером ширења свести о овом стању које погађа жене како старе. Тема Светског дана менопаузе 2022.године је “Спознаја и расположење”. Когнитивне тегобе су честе код жена средњих година и повезане су са смањеним квалитетом живота. Ове когнитивне тегобе су поуздано потврђене и документоване током менопаузе. Менопауза је термин који се користи за описивање природног пада женских репродуктивних хормона, почевши између 45. и 55. године, када тело доживљава свој последњи менструални циклус. Уобичајени симптоми менопаузе укључују, престанак менструалног крварења, валунге, ноћно знојење, промене расположења и поремећаје сна. Сви ови симптоми могу довести до повећања анксиозности и депресије. Након менопаузе, жене су у већем ризику од развоја стања попут срчаних болести и остеопорозе. Већина третмана за менопаузу се фокусира на симптоматско олакшање јер је то нормалан део старења и  као такво, није излечиво стање.

Стање није проучавано онолико колико би требало и о њему се отворено не говори, тако да обележавање Светског дана менопаузе виђено је као решење за ове проблеме подстицањем разговора и истраживања о менопаузи и њеним ефектима.

Како људи широм света живе дуже, све више и више жена ће вероватно пролазити кроз менопаузу. Важно је да смо спремни за ефекте који се могу десити као резултат менопаузе како бисмо могли да живимо боље и здравије.

 

5 ВАЖНИХ ЧИЊЕНИЦА О МЕНОПАУЗИ КОЈЕ ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

  • Жене могу доживети менопаузу пре 40 година.
  • Када јајници жене престану да функционишу нормално пре него што жена напуни 40 година, настаје рана менопауза.
  • Менопауза може повећати ризик од болести.
  • Промењиви нивои хормона у овом тренутку могу учинити тело рањивим на болести срца и неке врсте рака.
  • Несаница је најчешћи симптом. Истраживања показују да је 94,5% жена у менопаузи изјавило да нису спавале током овог периода.
  • Постоји прелазни период до менопаузе.
  • Перименопауза, када се тело припрема за менопаузу, може почети и до 10 година пре менопаузе.
  • Жене се осећају одлично након менопаузе.

 

Извор: IMS; World menopause day; www.imsociety.org/education/world-menopause-day/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs