20 . јун – Светски дан избеглица

Светски дан избеглица обележава се сваке године 20. јуна и посвећен је избеглицама широм света. Овај датум први пут је обележен  у целом свету 20. јуна 2001. године у знак сећања на 50. годишњицу Конвенције о статусу избеглица из 1951. године. Првобитно је био познат као Дан избеглица у Африци, пре него што га је Генерална скупштина Уједињених нација званично прогласила за Mеђународни дан у децембру 2000. Сваке године oбележавање овог датума  слави снагу и храброст људи који су били приморани да напусте своју домовину да би избегли сукоб или прогон.

Светски дан избеглица осветљава права, потребе и снове избеглица, помажући да се мобилишу политичка воља и ресурси како би избеглице могле не само да преживе већ и да напредују. Иако је важно заштитити и побољшати животе избеглица сваког дана, међународни дани попут Светског дана избеглица помажу да се глобална пажња усмери на невоље оних који беже од сукоба или прогона. Многе активности које се одржавају на Светски дан избеглица стварају прилике за подршку избеглицама.

Сваке године, Светски дан избеглица обележава се разним догађајима у многим земљама широм света у знак подршке избеглицама. Ове активности воде или укључују саме избеглице, владине службенике, заједнице домаћина, компаније, познате личности, школску децу и ширу јавност, између осталих.

 

 

 

 

Извор: UNHCR,World refugee day;https://www.unhcr.org/world-refugee-day#:~:text=The%20next%20World%20Refugee%20Day,for%20more%20information%20and%20activities.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs