21. септембaр – Светски дан Алцхајмерове болести

„Упознајте деменцију, упознајте Алцхајмера“

 

Светски дан Алцхајмерове болести обележава се сваке године 21. септембра у циљу подизања свести о овом менталном поремећају. Болест је међу најчешћим облицима деменције и представља скуп поремећаја који ремете менталну функцију. Симптоми се обично развијају постепено и временом се погоршавају тако да оболелим особама знатно могу да ометају обављање свакодневних задатака.

Ову болест открио је Алојз Алцхајмер још  190. године. Алцхајмерова болест је врста деменције која узрокује проблеме са памћењем, размишљањем и понашањем. Алцхајмерова болест не представља нормалан део старења иако је највећи познати фактор ризика управо старост, јер већина оболелих има више од 65 година.У раним фазама болести губитак памћења је благ, али како болест напредује, појединци губе способност да наставе разговор и реагују на своју околину. Стање се често сматра породичном болешћу због утицаја које има на оне који су најближи оболелој особи. Данас се у свету ради на проналажењу бољих начина за лечење болести, одгађању његовог почетка и спречавању развоја болести. За оболеле од Алцхајмерове болести тренутно не постоји лек који ће их у потпуности излечити, али су доступни третмани који могу привремено успорити погоршање симптома и побољшати квалитет живота оболелих и нихових старатеља.

Овогодишња тема обележавања овог датума „Упознајте деменцију, упознајте Алцхајмера“ наставља се са кампањом из 2021. године, која се фокусирала на дијагнозу, знакове упозорења деменције, континуирани ефекат COVID-19 на глобалну заједницу оболелих од деменције и још много тога.

У 2022. години кампања ће имати посебан фокус на пост-дијагностичкој подршци и важности подршке особама које живе са деменцијом као и њиховим породицама након постављања дијагнозе.

 

Извор: Alzheimers Disease  International; World Alzheimer’s Month ;www.alzint.org/get-involved/world-alzheimers-month/

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs