22.мај – Светски дан биодиверзитета

„Од споразума до акције: Повратак на биодиверзитет“

 

Генерална Скупштина Уједињених нација је 2000. године установила 22. мај као Светски дан биолошке разноврсности (биодиверзитета). Овај дан посвећен је подизању свести о значају биолошке разноврсности и неопходности њеног очувања, што је нарочито важно у данашњем свету који се убрзано мења услед климатских промена изазваних људским фактором. Слоган овогодишњег обележавања овог датума носи назив: „Од споразума до акције: Повратак на биодиверзитет“.

Биолошка разноврсности подразумева широки спектар биљака, животиња и микроорганизама, укључујући генетске разлике унутар сваке врсте .

Ресурси биолошке разноврсности су стубови на којима се граде цивилизације. Риба обезбеђује 20 % животињских протеина за око 3 милијарде људи. Више од 80 % људске исхране обезбеђују биљке. Чак 80 % људи који живе у руралним подручјима у земљама у развоју ослања се на традиционалне биљне лекове за основну здравствену заштиту.

Губитак биолошке разноврсности угрожава све, укључујући и наше здравље. Доказано је да губитак биодиверзитета може проширити, зоонозе – болести које се преносе са животиња на људе – док  с друге стране, ако сачувамо биодиверзитет нетакнут, он нуди одличне алате за борбу против пандемија попут оних изазваних коронавирусима.

Иако се све више признаје да је биолошка разноврсности глобално богатство од огромне вредности за будуће генерације, број врста се значајно смањује одређеним људским активностима. Имајући у виду значај јавног образовања и подизања свести о овом питању, УН су одлучиле да обележавају Међународни дан биолошке разноврсности сваке године.

 

 

Извор: UN enviroment program;International Day for Biological Diversity 2023; 22 May 2023; https://www.unep.org/events/un-day/international-day-biological-diversity-2023

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs