22.март Светски дан вода 2022.године

ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ – „УЧИНИМО НЕВИДЉИВО ВИДЉИВИМ“

Светски дан вода се сваке године обележава 22. марта и посвећен је фокусирању пажње на значај воде. Светски дан вода прославља воду као основни ресурс живота и подиже свест о томе да 2,2 милијарде људи у свету и даље нема доступну здравствено безбедну воду за пиће. Све активности се  предузимају у циљу решавања глобалне кризе обезбеђивања довољне количине здравствено безбедне воде за пиће доступне свима. Основни фокус Светског дана воде је подршка постизању 6. глобалног циља одрживог развоја: „Вода и санитација за све до 2030. године“.

Тема овогодишњег Светског дана вода  се односи на: Подземне воде – „Учинимо невидљиво видљивим“

Овогодишња тема је посвећена подземним водама и скреће нам пажњу на скривене водне ресурсе који су одувек били важни, али нису у потпуности препознати у креирању политике одрживог развоја. Улога подземних вода је витална у водоводним и санитарним системима, пољопривреди, индустрији, екосистемима и прилагођавању климатским променама. Подземне воде се прекомерно користе у многим областима, где се више воде захвата из водоносних слојева него што се обнавља кишом и снегом. Загађење подземних вода је посебан проблем за који могу потрајати деценије или чак векови да се опорави. На неким местима не знамо колико подземних вода се налази испод наших ногу, што значи да можда не успевамо да искористимо потенцијално витални водни ресурс. Истраживање, заштита и одрживо коришћење подземних вода биће од кључног значаја за преживљавање и прилагођавање климатским променама и задовољавање потреба растуће популације.

Шта можемо учинити са подземним водама?

Морамо заштитити подземне воде од загађења и користити их на одржив начин, уравнотежујући потребе људи и планете. Витална улога подземних вода у системима воде и канализације, пољопривреди, индустрији, екосистемима и прилагођавању  климатским променама мора се одразити у креирању политике одрживог развоја.

Подземне воде су невидљиве, али је њихов утицај свуда видљив. Ван видокруга, под нашим ногама, подземна вода је скривено благо које обогаћује наше животе. Обавеза сви нас је да радимо заједно на одрживом управљању овим драгоценим ресурсом.

 

Извор:World waterday 2022.;Ground water-making the invisible visible; www.worldwaterday.org

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs