23. август – Међународни дан сећања на трговину робљем и њено укидање

„Приче о храбрости: Отпор ропству и јединство против расизма“

Међународни дан сећања на трговину робљем и њено укидање обележава се 23. августа, а установиле су га Уједињене нације у знак сећања на почетак побуне робова на острву Санто Доминго. На овај дан, широм света се организују многобројне трибине и разни догађаји који доприносе бољем разумевању историјског феномена трговине робљем, као и њених несагледивих последица у савременом свету.

Међународни дан сећања на трговину робљем и њено укидање UNESCO је одредио у циљу  сећања на трансатлантску трговину робљем. Тај је датум изабран усвајањем резолуције “29Ц/40” од стране Генералне конференцијеUNESCO на 29. заседању. Државе чланице UNESCO-а сваке године организују догађаје на тај датум, позивајући на учешће младе, просветне раднике, уметнике и интелектуалаце. Као део циљева међукултурног UNESCO-овог пројекта „Пут робова“, то је прилика за колективно препознавање и фокусирање на „историјске узроке, методе и последице“ ропства. Поред тога, на овај дан се успоставља дијалог и ради анализа односа који су допринели настанку трговине људима између Африке, Европе, Америке и Кариба.

 

Извор: UNESCO International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition www.unesco.org/en/days/slave-trade-remembrance-day

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs