СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ 24. МАРТ – “Сат откуцава”

Обележавањем Светског дана борбе против туберкулозе подижемо свест јавности о здравственом, социјалном и економском утицају туберкулозе и скрећемо пажњу на напор који се улаже у елиминацију туберкулозе као јавноздравствени проблем.

Бацил туберкулозе је откривен пре 137 година, а открио га је др Роберт Кох.

Према подацима Светске здравствене организације из 2017. године представља десети по учесталости узрок смрти у свету и водећи узрок смрти од једног инфективног агенса. Процењено је да је 10 милиона људи у свету оболело од туберкулозе у 2017.години, од тога око 1 милион деце. Од укупног броја оболелих тек је 60% регистровано. Током исте године, од туберкулозе је сваког дана умирало 4.500 особа. Ови подаци говоре да је туберкулоза и даље јавноздравствени проблем.

            Отприлике једна трећина светске популације је заражена бактеријом M.tuberkulosis. Једна нова инфекција се деси сваке секунде на глобалном нивоу. У 2017. години било је мање од 10 нових случајева на 100.000 становника у већини земаља са високим приходима, док је више од 150 на 100.000 дијагностиковано у већини земаља са највећим оптерећењем туберкулозом (Индија, Кина, Филипини, Пакистан, Нигерија, Бангладеш, Јужна Африка).

             Међутим, већина инфекција не изазива туберкулозу и 90-95% свих инфекција остане без симптома. Не лечени пацијент са активном туберкулозом у току једне године инфицира 10-15 људи. Резистентна туберкулоза представља сталну опасност. Током 2017. године забележено је 558.000 нових случајева туберкулозе резистентне на rimfapicin у свету, од чега је 457.000 имало мултирезистентну туберкулозу. Поред резистентне туберкулозе, ко-инфекција туберкулозом и ХИВ-ом, мигрантска криза, неравномерна расподела финансијских средстава су главна препрека елиминације туберкулозе као јавноздравственог проблема у свету.

            Туберкулозу може добити свако, али она напредује најчешће међу људима који живе у сиромаштву и у маргинализованим заједницама, као и у групама као што су мигранти, избеглице, особе које живе у срединама које садрже факторе ризика, старе особе, жене, деца ….. Фактори као што су потхрањеност, лоши услови становања, удружени са другим факторима ризика као што су употреба дувана, наркотика и алкохола, као и дијабетес утичу на подложност обољевању.

У ЕУ годишње се пријављује око 60.000 случајева обољевања од туберкулозе. Стопа пријављивања се смањује за око 5% сваке године. Потребан је пад од најмање 10% да би се постигли циљеви одрживог развоја и циљеви глобалне стратегије за елиминацију тубекулозе као јавноздравствени проблем.

Туберкулоза је један од индикатора  здравственог стања нације.

Мачвански округ по броју оболелих од туберкулозе је и даље водећи у Србији.
Завод за јавно здравље прати кретање туберкулозе у Мачванском округу и има лидерску улогу у едукацији становништва у циљу смањења броја оболелих. Учествовао је у Програму “Контроле ТБЦ-а у Србији кроз спровођење стратегије директно опсервиране терапије и обухват ризичних група”, према смерницама и динамици коју је дефинисао Глобал фонд са Институтом за јавно здравље Србије. Циљ пројекта “Контроле тубекулозе у Србији кроз спровођење ДОТС стратегије” је био инциденца мања од 25 на 100.000 становника.
У Мачванском округу је дошло до смањења оболелих од ТБЦ у односу на 2007. годину. Број пријављених и регистрованих оболелих од туберкулозе свих облика у 2020. години је 24 са инциденцом 8,65%ооо. Током 2020. године није било смртног исхода.  На основу броја пријављених заразних болести у 2020.години према новом Закону о заштити становништва од заразних болести (“Сл.гласник РС”, број 15/16), туберкулоза је на 5 месту по учесталости обољевања у укупном обељевању на Мачванском округу.
Како је туберкулоза је и даље јавноздравствени проблем, како у свету, тако и код нас, наставља се са новом стратегијом  “End TB 2016-2035” – Без туберкулозе до 2035. године.
 
Без туберкулозе до 2035. године.
 
           Шта морамо знати:
 
·  Код 90% инфицираних Бацилом туберкулозе инфекција се никад клинички не испољи.
·  Не лечени пацијент са активном туберкулозом у току једне године инфицира 10-15 људи путем ваздуха. Бацил туберкулозе се капљицама избацује у ваздух.
·  Одојчад незаштићена BCG вакцином веома су осетљива на инфекцију ТБ.
·  Не преноси се руковањем, преко крви и инекцијама.
·  Како да се заштитимо од туберкулозе:
–        треба водити рачуна о хигијени животног простора
–        приликом кашљања треба марамицом прекрити уста и нос
–        често проветравање просторија
–        правилна исхрана
–        довољно одмора и спавања
–        умерена физичка активност
–        избегавање факторе ризика
o   пушење
o   алкохолизам
o   наркоманија
·  Када сумњамо на туберкулозу:
–        кашаљ траје дуже од четири недеље
–        слабост и умор
–        ноћно знојење
–        слаб апетит, губитак телесне тежине
–        благо повишена температура
–        искашљавање крви
·  Туберкулоза се успешно лечи. Лечење траје 6-8 месеци и лекови за туберкулозу су бесплатни.
·  Излечени болесник наставља да живи уобичајеним животом.
 
ВРЕМЕ ЈЕ ЗА:
 
·  Савременији програм превенције и контроле туберкулозе,
·  Савременије водиче за дијагностику и лечење свих облика болести,
·  Доступност нових лекова за резинстентне облике болести,
·  Бржу дијагностику болести,
·  Бољи обухват тестирањем резистенције узрочника на лекове,
·  Дијагностику латентне туберкулозне инфекције и превенцију активне болести,
·  Контролу употребе дувана и помоћ у одвикавању оболелих од туберкулозе,
·  Мултидисциплинарну и мултисекторску сарадњу на постизању бољих резултата лечења.
 
 
Графикон: Туберкулоза у Мачванском округу по општинама 2008-2020. године

Центар за контролу и превенцију болести

                                                                             др Драгана Радојичић-епидемиолог

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs