28. септембар – Светски дан борбе против беснила

  1. септембар обележава се као Светски дан борбе против беснила у целом свету у циљу јачања свести о опасности коју ова болест представља за здравље људи и животиња и мерама за што ефикаснију превенцију и контролу. Сваког дана у свету од беснила умре више од 150 заражених људи, међу којима је највише деце. Светски дан беснила има за циљ да подигне свест о овој болести и заговара елиминацију беснила на глобалном нивоу. Обележавањем овог датума указује се на чињеницу да се појава беснила може спречити путем едукације становништва, вакцинацијом кућних љубимаца, као и подизањем нивоа свести људи о неопходности адекватног збрињавања рана и примене вакцина против беснила и хуманог антирабијског имуноглобулина након што је дошло до експозиције вирусу беснила.То је догађај осмишљен да буде инклузиван, који уједињује људе, организације и заинтересоване стране у свим секторима против беснила – јер заједно можемо елиминисати беснило. Имајући на уму овај концепт заједништва и јединства, тема овогодишњег Светског дана борбе против беснила је: „Беснило: једно здравље, ниједна смрт” .

За борбу против беснила је важно да имамо снажну глобалну заједницу, алате и стручност, и циљ да елиминишемо смрт људи од беснила које су пренели пси. Овогодишња  порука се фокусира на акцију којом би смо направили  позитивну промену и постигли оно што знамо да је могуће: елиминацију беснила.

 

Извор: Global Aliance for rabiase control; Working to eliminate human deaths from dog rabies by 2030; www.rabiesalliance.org/world-rabies-day?gclid=EAIaIQobChMIn_Hn9Ma0-gIVBeF3Ch2mdgo5EAAYASAAEgKgf_D_BwE

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs