ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу података добијених из Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом), која израчунава Индекс квалитета ваздуха, као и података добијених стандардним методама са мерних места Бенска Бара, Аутобуска станица, Касарна, Чавић, Геронтолошки центар и Завод, ОБАВЕШТАВАМО грађане да је квалитет ваздуха у протеклих седам дана у више наврата имао прекорачење дневних вредности за суспендоване честице. Ради се о укупно шест дана.

Поред тога, у посматраном периоду било је у више наврата прекорачење граничних вредности концентрације на сатном нивоу за ПМ 10 И ПМ 2,5 честице. То је резулитрало да је у више наврата Индекс квалитета ваздуха био погоршан и квалитет ваздуха оцењен као загађен и јако загађен. У протеклој недељи је то било већину времена. Посебно високе вредности су измерене 26.01. у вечерњим часовима. Поред тога, забележен је значајан скок вредности азотних оксида 25.01. у јутарњим часовима.
Обзиром да је, због ниских температура  појачано грејање, уз остале изворе загађујућих материја, долази и до повећања загађења, првенствено суспендованим честицама и чађи. Зими временски услови омогућавају дуже задржавање загађујућих материја у ваздуху (температурна инверзија). Све то може да утиче на повећање концентрације загађујућих материја у ваздуху.

Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају свој активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу.

Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен.

Све здравствене препоруке везане за стање квалитета ваздуха се налазе на сајту Шабац ЕКО и мобилној апликацији Чувар здравља.
Поред тога, додатне информације о аерозагађењу се могу наћи на интернет презентацији Завода за јавно здравље Шабац.

Завод за јавно здравље Шабац

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs