3. децембар Међународни дан особа са инвалидитетом

Овогодишња тема обележавања Међународног данa особа са инвалидитетом је „Борба за права у пост- COVID-19 ери“. Ове године славимо изазове, препреке и могућности за особе које живе са инвалидитетом, у контексту глобалне пандемије. Од марта 2020. свака особа на земљи је под утицајем драстичних политичких, друштвених и економских промена као резултат домаћих и међународних одговора на COVID-19.

Ове године, Међународни дан особа са инвалидитетом треба да се искористи за признање да су особе које живе са инвалидитетом међу најугроженијим популацијама усред пандемије COVID-19. Маргинализација, дискриминација, рањивост и експлоатација, повећан ризик од лоших исхода су увећани смањеним приступом рутинској здравственој заштити и услугама рехабилитације, израженијом социјалном изолацијом, лоше прилагођеним порукама јавног здравља, неадекватно изграђеним услугама менталног здравља и недостатак приправности за хитне случајеве за особе са посебним потребама. На овај дан позивамо домаће и међународне службенике за јавно здравство, политичке представнике, заговорнике, присталице и сваког грађанина у свакој заједници, да уче из искустава људи који живе са инвалидитетом током ове пандемије, и залажу се за значајнија улагања у социоекономске акције које ће смањити баријере са којима се суочавају особе са инвалидитетом у свакој заједници на земљи.

Стратегија Уједињених нација за укључивање особа са инвалидитетом.

Приликом покретања Стратегије Уједињених нација за инклузију особа са инвалидитетом у јуну 2019. године, генерални секретар је изјавио да Уједињене нације треба да дају пример и да подигну стандарде и учинак Организације у погледу инклузије особа са инвалидитетом – у свим сегментима рада. Стратегија Уједињених нација за укључивање особа са инвалидитетом пружа основу за одрживи и трансформативни напредак у инклузији особа са инвалидитетом кроз све стубове рада Уједињених нација. Систем Уједињених нација кроз Стратегију потврђује да је пуно и потпуно остваривање људских права свих особа са инвалидитетом неотуђиви, саставни и недељиви део свих људских права и основних слобода. У октобру 2021. године, генерални секретар је поднео свој други извештај о корацима које је систем УН предузео у спровођењу Стратегије УН за инклузију особа са инвалидитетом 2020.

Извор: United Nations, International Day of Persons with Disabilities, 3 december; www.un.org/en/observances/day-of-persons-with-disabilities, idpwd.org

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs