Нова аутоматска мерна станица за мерење квалитета ваздуха у Шапцу

У Градској управи града Шапца данас је одржана конференција за медије на којој је градоначелник др Александар Пајић саопштио јавности вест да ће у наредном периоду Завод за јавно здравље Шабац на коришћење и власништво добити аутоматску мерну станицу за мерење квалитета ваздуха у граду Шапцу која је неопходна за здравији и чистији Шабац, реализација овог пројекта планирана је у наредних неколико месеци.
На основу целокупних резултата из Годишњег извештаја о квалитету ваздуха за 2022. годину, може се закључити да ваздух у Шапцу спада у трећу категорију тачније у прекомерно загађен ваздух.
Директор наше установе МСц. др Бранко М. Вујковић изнео је план за унапређење мониторинга са новим мерним местима као и унапређење потојећих мерних станица. Присутан је континуирани тренд прекорачења концентрације средњих годишњих вредности за поједине загађујуће материје.
Унапређени мониторинг и извештавање о квалитету ваздуха путем јасно разумљивог индекса квалитета ваздуха у складу са европским стандардима помоћи ће да се најпре рањиве категорије становништва упозоре да боравак на отвореном сведу на најмању могућу меру.
„Ваздух је заједничко добро, и сви треба себи да поставимо питање шта ми можемо да урадимо за животну средину, за наше здравље и здравље наших ближњих.
У сусрет 31. јануару Националном дану без дувана који се обележава под слоганом “Свака цигарета смета”, подсетио бих на податке СЗО да 600 милиона стабала на годишњем нивоу буде посечено због конзумирања дувана, јасно је и да једноставном мером престанка пушења утичемо на сопствено, али и на јавно здравље.” истакао је за сам крај директор наше установе.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs