7. јун Светски дан безбедности хране

Безбедност хране: наука у акцији

 

Обележавање 7. јуна Светског дан безбедности хране  има за циљ да скрене пажњу и инспирише акције које ће помоћи у спречавању, откривању и управљању ризицима који се преносе храном, доприносећи безбедности хране, људском здрављу, економском просперитету, пољопривреди, приступу тржишту, туризму и одрживом развоју.  Светска здравствена организација (СЗО) и Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) заједнички обележавају Светски дани безбедности хране, у сарадњи са државама чланицама и другим релевантним организацијама. Овај међународни дан је прилика да се ојачају напори како би се осигурало да је храна коју једемо безбедна, да се безбедност хране стави на јавну агенду и да се смањи терет болести које се преносе храном на глобалном нивоу.

Тема Светског дана безбедности хране 7. јуна 2025. године скреће пажњу на употребу научних знања као кључа за смањење болести, смањење трошкова и спасавање живота и носи назив: Безбедност хране: наука у акцији.

Завод за јавно здравље Шабац врши контролу  квалитета и здравствене исправности хране из производње или увоза, према важећим прописима, што обухвата: микробиолошке анализе, анализе квалитета, одређивање енергетске вредности, одређивање присуства тешких метала и пестицида.

Завод  за јавно здравље Шабац испуњава све услове у погледу компетентности и опремљености за узорковања и испитивање хране. Све анализе а се спроводе у Акредитованим лабораторијама у складу са националним и међународним прописима.

Решењем Министарства здравља Завод за јавно здравље Шабац је овлашћен за послове узорковања и испитивања воде за пиће, а решењем Министарства пољопривреде и Министарства заштите животне средине овлашћен је  за послове узорковања, и  микробиолошких и физичко-хемијских испитивања отпадних, површинских и подземних вода.

Наша установа дуги низ година Уговорима о унутрашњој  контроли  којима је везана за Предшколске објекте и објекате за  колективни смештај, спроводи  микробиолошку контролу намирница, контролу брисева радних површина као и броматолошке анализе целодневних оброка у овим установама. У оквиру ове сарадње стручњаци Завода за јавно здравље Шабац спроводе и едукацију запослених о мерама безбедности, правилној хигијени и заштити од заразних болести, као и надзор над спровођењем прописаних санитарних мера.Уговори о унутрашњој контроли имају за циљ и подизање свести менаџмента ових установа  о значају безбедности намирница које се у овим објектима производе и дистрибуирају.

 

 

Извор: World Health Organization; World Food Safety Day; 7 June 2025 https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-ay/2025#:~:text=It%20helps%20us%20understand%20what,cutting%20costs%20and%20saving%20lives

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs