7. јун Светски дан безбедности хране

„Безбедна храна сада за здраво сутра“

Безбедност хране је важно јавноздравствено питање и основни елемент доброг здравља
и одрживог развоја. Процењује се да у европском региону СЗО сваке године више од
23 милиона људи оболи од употребе контаминиране хране а преко 4600 људи умре.
Светски дан безбедности хране 7. јун скреће пажњу и подстиче акцију са циљем да
помогне у спречавању, откривању и управљању ризицима безбедности хране како би
промовисао доступност сигурне и здраве хране за све.
Овогодишња тема обележавања овог датума је „Безбедна храна сада за здраво сутра“,
истичући да производња и потрошња безбедне хране имају непосредне и дугорочне
користи за људе, планету и економију. Кроз Светски дан безбедности хране, СЗО
наставља са напорима да се безбедност хране уврсти у дневни ред и ангажује све
актере у ланцу исхране – од производње до потрошње – како би промовисала свест о
безбедности хране и предузела конкретне мере за смањење терета прехрамбених
болести.
Овогодишња тема, „Сигурна храна данас за здраво сутра“, наглашава да производња и
потрошња безбедне хране имају непосредне и дугорочне користи за људе, планету и
економију. Препознавање системских веза између здравља људи, животиња, биљака,
животне средине и привреде помоћи ће нам да испунимо потребе будућности.
Препознајући глобални терет болести које се преносе храном, а које погађају
појединце свих старосних група, посебно децу млађу од 5 година и особе које живе у
земљама са ниским приходима, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 2018. године
да ће сваког 7. јуна бити Светски дан безбедности хране. Светска здравствена
скупштина је 2020. године даље усвојила одлуку о јачању напора на безбедности хране
како би се смањио терет болести које се преносе храном. СЗО и Организација за храну
и пољопривреду Уједињених нација (FAO) заједнички олакшавају обележавање
Светског дана безбедности хране, у сарадњи са државама чланицама и другим
релевантним организацијама. Безбедност хране је заједничка одговорност влада,
произвођача и потрошача. Свако има улогу од фарме до стола како би био сигуран да
је храна коју конзумирамо безбедна и здрава. Сигурност хране је брига свих.

ИЗВОР:World safety day 2021; www.who.int/news-room/campaigns/world-food-safety-day/2021